De lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier, de lakenvelder tekening. Er zijn echter nog veel andere kenmerken die het dier ook moet bezitten om een echte lakenvelder te zijn.Hoewel in het buitenland soms beweerd wordt dat het van oorsprong een Nederlands ras is, is dat niet aangetoond en daarom onzeker. De lakenvelder is een al eeuwenoud ras. Al in de 12e eeuw wordt er (in de vorm van een omschrijving) melding van gemaakt. Nederland heeft ongeveer 1100 lakenvelder runderen en dit worden er elk jaar meer. Lakenvelder runderen zijn er in twee kleuren “Rood wit” en “Zwart wit”, het merendeel heeft de kleur “Rood wit”

De Vereniging Lakenvelder Runderen (VLR) stelt zich ten doel het Lakenvelder runderras in Nederland en daarbuiten in stand te houden

De Vereniging Lakenvelder Runderen (VLR) stelt zich ten doel het Lakenvelder runderras in Nederland en daarbuiten in stand te houden.


Beide stiertjes [Yaris en Auris de 2e] uit De Kromme Akker zullen tot de zomervakantie van 2008 op de kinderboerderij blijven wonen. Daarna verhuizen deze prachtige stiertjes van dit zeldzame ras naar het Noorden van het land.
Dankzij het stimuleringsfonds van de Rabobank komen er voor Auris en Yaris binnenkort speciale kalverboxen.

Jonge Lakenvelder bij kinderboerderij in Geertruidenberg: Auris de 2e.

Jonge Lakenvelder bij kinderboerderij in Geertruidenberg: Auris de 2e.


Dochter Aygo van moeder Toya beviel op 21 mei 2008 van een gezonde zoon Auris de 2e. Toya beviel op 28 mei van haar derde kalfje, Yaris.

Aygo

Voor beide kalfjes is er goed nieuws want dankzij het stimuleringsfonds van de Rabobank komen er binnenkort speciale kalverboxen.

Een kalfje wordt zonder afweerstoffen geboren en is dus erg vatbaar voor infecties, in een kalverbox verblijft een kalfje alleen. Een kalfje heeft geen last van tocht en er is voldoende frisse lucht bechikbaar. Samen met het daglicht zorgen die ervoor dat het kalf gezond en sterk wordt en een grote weerstand opbouwt.


Moeder Toya met pasgeboren zoon Yaris en neefje Auris de 2e.

Na de inventarisatie van de SHZ [Stichting Zeldzame Huisdierrassen] werd de Fokkersclub voor Lakenvelders (FCL) opgericht. Door initiatieven vanuit de FCL is in 1997 de Vereniging Lakenvelder Runderen (VLR) ontstaan. Thans is er weer een stamboek, waarin ongeveer 900 dieren zijn opgenomen. Er zijn ook Lakenvelders naar Amerika geexporteerd. Dit gebeurde tussen 1830 en 1850. In Amerika is een redelijke populatie ‘Dutch Belted Cattle’ gegroeid. Nu maken we in Nederland gebruik van Amerikaanse stieren om de bloedlijn te verversen.


De Lakenvelder is een zeer oud Nederlands runderras. In de Middeleeuwen werden ze reeds op schilderijen vastgelegd, wat later ook in boeken en andere geschriften. Omdat ze vroeger voornamelijk in het bezit waren van de adel kregen ze de benaming kasteel- of parkrund. De SZH telde in 1976 nog slechts 500, waarvan een honderdtal met de juiste kleuraftekening. Na deze inventarisatie werd de Fokkersclub voor Lakenvelders (FCL) opgericht.

Moeder Toya met haar pas geboren zoon Yaris.


Het Lakenvelderrund kenmerkt zich door een witte band (het zogenaamde laken) rond de middenhand van het rund, dus tussen schouder en heup en dan een volledig zwarte of rode voor- en achterhand. Er mogen geen witte aftekeningen voor komen aan kop en ledematen. De Lakenvelder is een fijn gebouwd rund. Veelal ook kleiner van stuk dan de andere Nederlandse veerassen. De dieren hebben een sprekende kop met vluchtige horens, een dunne huid met een fijne beharing en een gepigmenteerde tong. Ze worden vooral gehouden als zoogkoeien en voor de vleesproductie.

Lakenvelder koe: Auris de 2e werd geboren op 21 mei 2008.

Lakenvelder koe: Auris de 2e werd geboren op 21 mei 2008.

Auris de 2e is de zoon van Aygo. Aygo is de dochter van Toya. Toga kreeg op 28 mei 2008 haar derde kalfje Yaris.


Referentie: http://www.lakenvelderrund.nl/

Over deze auteur

De webmaster en beheerder van de-kromme-akker Vragen of opmerkingen, stuur gerust een email.avatar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.