Herkomst: Een Belgisch ras maar wordt gerekend tot het Nederlandse ras. Varkens stammen af van de wilde zwijnen. Ze zijn ongeveer 7000 jaar geleden door de mens tot huisdier gemaakt.

Uiterlijk: Opvallend haarkleed; bont, bezaaid met onregelmatige vlekken, soms een rosse tint in de haren.

Gedrag: Een varken is een slim dier. Ze kunnen wel 20 verschillende geluiden maken, die allemaal iets anders betekenen. Varkens kunnen zelfs aan elkaars houding zien wat ze bedoelen. Ze zijn ook heel nieuwsgierig en leergierig.

Voeding: Een varken is een alleseter. Maïs, soja, erwten, patat, vla, tapioca, koek, tarwe, het varken is er allemaal dol op.

Voortplanting: De zeug (het vrouwtje) is drie maanden, 3 weken en 3 dagen in verwachting. Meestal krijgt een zeug tussen de 9 en de 15 biggetjes tegelijk. Vlak na elkaar floepen ze uit het achterwerk van de moeder. Ze gaan direct op zoek naar een speen. Allemaal willen ze dezelfde speen dus wordt er onderling nogal wat ruzie gemaakt!


Volgens Wikipedia
Piétrain is een Belgisch varkensras. Tussen 1920 en 1950 werd dit wit-zwarte varkensras uitsluitend in en rond Petrem (Frans: Piétrain) bij Geldenaken (Jodoigne) gefokt.

De Piétrain ontstond door kruisingen van het Belgisch Landras met Engelse Berkshires, die na de Eerste Wereldoorlog werden ingevoerd wegens een gebrek aan fokvarkens. Tot dan waren vleesvarkens niet alleen in trek om hun vlees, maar ook wegens hun vet. Toen na de Tweede Wereldoorlog de welvaart steeg, nam ook de vraag naar varkensvlees van hoge kwaliteit toe.

In tegenstelling tot in de meeste andere landen, wordt in België het meeste varkensvlees vers verkocht.[bron?] Het Piétrainvarken, met zijn hoog slachtrendement en laag vetgehalte, werd al snel populair: eerst in de provincie Brabant, later over heel België. Het ras was echter stressgevoelig en daarom werd in de jaren tachtig gezocht naar goede kruisingen met stressresistente Large White (Yorkshire) varkens. Hieruit is dan het onderras Piétrain Rehal voortgekomen. Vroeger werd het ras gepromoot als het varken met de vier hespen. Piétrainvarkens zijn drager van de dikbilfactor. Hierdoor ontwikkelt de dikbilpartij zich in vergelijking met andere rassen tot uitzonderlijke proporties. Het haarkleed van de Piétrain is bont (wit met grote zwarte plekken).
Bron: Wikipedia

Over deze auteur

avatar

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Next Post
»