man Martinus Jan "Mart" Smeets‏‎ #64335‎, zoon van Lambertus Johannes Smeets en Petronella Maria "Nel" Schnitzler‏.
Alias: Mart Smeets, eigen code: BN, geboren ‎11 jan 1947 Arnhem‎, 77 jaar. Beroep: televisiepresentator / sportjournalist. Woonplaats: Haarlem
Smeets verhuisde met zijn ouders in 1952 op vijfjarige leeftijd van zij n geboortestad Arnhem (zat aldaar op de lagere school met Winnie Sorgdra ger), aan de Amsterdamseweg 46, naar Amsterdam, waar hij de HBS afrondde .
In zijn jeugd beoefende hij een achttal sporten, waarbij basketbal favor iet zou blijken. Tien jaar lang was Smeets (destijds 1 meter 94) profess ioneel basketballer bij de Levi's Flamingo's Haarlem. Later zou hij ze s oefeninterlands voor het nationale team spelen, maar hij viel in 197 2 af van de selectie voor de voor-olympische kwalificatiewedstrijden.

Na een ongeluk met een loopbrug beëindigde Smeets zijn sportloopbaan e n trad hij in dienst van het Haarlems Dagblad, om vervolgens als freelan cer voor De Tijd, de Haagse Post en de Volkskrant te schrijven. Door D e Tijd werd hij naar München gestuurd om verslag te doen van de naslee p van de terroristische aanslagen op 5 september 1972 waarbij elf atlete n en officials van de Israëlische ploeg waren gegijzeld in hun apparteme nt in het olympisch dorp. Het was hier dat hij in contact kwam met Bob S paak, een vertegenwoordiger van de NOS, waar hij vanaf 1973 aan verbonde n was als verslaggever, en later als presentator, van het programma Stud io Sport. Als verslaggever specialiseerde hij zich in de schaats- en wie lersport, waarbij hij verslag deed van diverse sportevenementen, waarond er de Ronde van Frankrijk, zowel als verslaggever ter plaatse alsook al s presentator van De Avondetappe.

Buiten zijn bezigheden bij de NOS schreef Smeets lange tijd wekelijkse c olumns voor onder andere Sportweek, Trouw, het Haarlems Dagblad en de VA RAgids. Ook presenteerde hij lange tijd het nachtelijke muziekprogramm a For the record op Radio 2.

Op 3 december 2008 gunde de jury van de Beeld en Geluid Awards, voorhee n de Gouden Beelden, de oeuvreprijs aan Mart Smeets. Hij kreeg tevens ee n plek in de glazen Wall of Fame in het Nederlands Instituut voor Beel d en Geluid in Hilversum. De jury, onder leiding van Peter Römer, noemd e Smeets een icoon van de Nederlandse sportjournalistiek. "Als presentat or van Studio Sport bezorgde hij ons jarenlang op zondagavond het bord-o p-schootgevoel."

In 2012 trok hij zijn boek "De Lance Factor" (2011) terug uit de nominat ielijst van de NS Publieksprijs, nadat het rapport van de Amerikaanse an ti-dopingautoriteit USADA omtrent het dopinggebruik van Lance Armstron g was gepubliceerd. Naar eigen zeggen kon hij een eventuele prijs niet i n ontvangst nemen: "Ik heb dit boek drie jaar geleden geschreven vanui t mijn werkelijkheid. De waarheid heeft mijn werkelijkheid inmiddels ing ehaald". Hij acht zichzelf en de sportjournalistiek als geheel tekortges choten in het achterhalen van de waarheid omtrent het dopinggebruik va n Lance Armstrong. Als reactie hierop verscheen in mei 2013 Gepakt, ove r het wielrennen en over zichzelf als sportjournalist na de ontmaskerin g van Armstrong. Na 35 jaar nam Smeets op 1 augustus 2013 afscheid van z ijn vaste column in dagblad Trouw. Op 17 april 2016 deed Smeets voor d e laatste keer verslag van een wielerwedstrijd bij de NOS tijdens zijn v eertigste Amstel Gold Race waarna hij met basketbalcommentaar tijdens d e Zomerspelen in Rio de Janeiro definitief de NOS verlaat. Op 8 juni 201 6 wijdde DWDD een special aan Smeets; "van Apollohal tot Rio".

Nadat de NOS had aangegeven hem na de Olympische Spelen van 2012 niet me er in vaste dienst te willen, ging Smeets het basketbalcommentaar van d e NBA doen bij betaalzender Ziggo Sport. Daarnaast schuift Smeets ieder e werkdag tussen 15.00 uur en 15.30 uur aan in Radio EenVandaag op NPO R adio 1. Sinds 2015 is Smeets te zien in het wekelijkse Ziggo Sport-progr amma Peptalk. In een rubriek bespreekt Smeets memorabele gebeurtenisse n uit de sportgeschiedenis. Op 21 augustus 2016 was Smeets voor het laat st actief voor de NOS. Hij versloeg de olympische basketbalfinale tusse n de Verenigde Staten en Servië. Voorafgaand aan deze finale nam de NO S afscheid met een compilatiefilmpje van de jaren van Smeets bij de NOS . Hij nam afscheid van de kijker met de woorden: Ik ga rustig weg, dit w aren mijn laatste woorden. Het was me een eer en genoegen voor u te werk en. Goeiendag.
Sinds 2019 geeft Smeets de theatercolleges De top van sport.

Smeets had in zijn taalgebruik een vast repertoire van standaarduitdrukk ingen. Eén van die vaste uitdrukkingen "Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag i k zeggen." gebruikte hij wanneer hij een bepaalde stelling poneerde. Daa rnaast betekende zijn uitspraak "even boodschappen doen" dat er een recl ameblok volgde. De ijkpersoon "mevrouw Van Zetten uit Tiel" kwam ook vee lvuldig voorbij en de aankondiging "ik ga nu iets heel geks zeggen" ga f aan dat er een semi-gewaagde uitspraak volgde.

Huwelijk/relatie met:

N.N.‎

Kinderen:

1.
woman Nynke Ruth "Nynke" Smeets‏‎ #64430‎
Geboren ‎± 1977 Amsterdam‎, ongeveer 47 jaar. Beroep: sportvrouw softbal
2.
man Tjerk Smeets‏‎ #64431‎
Geboren ‎03 jun 1980 Amsterdam‎, 43 jaar. Beroep: sportman honkbal
In 2006 werd Smeets uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler in de Neder landse honkbalcompetitie. Met zijn vereniging werd hij in 2007 Nederland s kampioen en tevens in Rimini in datzelfde jaar Europees kampioen. In 2 007 maakte Smeets deel uit van het Nederlands team dat in Barcelona de E uropese titel voor landenteams won waarmee het de kwalificatie voor de O lympische Spelen behaalde. In 2008 won Smeets met Kinheim de Europacup e n sloeg in de finale het beslissende punt binnen.

Smeets speelde tot het eind van het seizoen 2010 als achtervanger voor h et eersteherenhonkbalteam van de Haarlemse vereniging Corendon Kinheim . Na de (verloren) vierde wedstrijd in de play-offs tegen L&D Amsterda m besloot hij een punt te zetten achter zijn spelersloopbaan. In het sei zoen 2011 werd hij hoofdcoach van RCH-Pinguïns.

Tot en met 2008 maakte Smeets als een van de vaste achtervangers deel ui t van het Nederlands honkbalteam. Sinds de Haarlemse Honkbalweek van 201 0 was hij niet langer actief als speler, maar fungeerde als bullpen-coac h.

Vanaf 10 juli 2013 was Smeets teammanager bij het eerste elftal AFC Ajax . Per 1 februari 2018 werd hij bij de Koninklijke Nederlandse Baseball e n Softball Bond aangesteld als technisch directeur.
Tot 2018 was Smeets ook een aantal jaren speler van het Amsterdamse Moku m Hawks (derde team van Pirates).