man Gerrit "Geb" Driessen‏‎ #63245‎, zoon van Johannes Alidus Driessen en Dorothea Johanna Maria Zeeman‏.
Geboren ‎18 mrt 1913 Sloten, overleden ‎18 jun 1963 Johannesburg‎, 50 jaar. Beroep: bedrijfsleider / drukker. Woonplaats: ‎± 1938 Amsterdam, Vertrekt begin 1939 naar Indië, en op 20 april 1939 zijn ze aangekomen e. n wonen tijdelijk in Grant-Hotel 'du Pavillon' waar ze 150,- per maan. d aan huur betalen.

Gehuwd ‎01 jun 1938 Rotterdam (7 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 1 (19074)

met:

woman Cornelia "Corry" van oosten‏‎ #63195‎, dochter van Gerardus Johannes van oosten en Elisabeth Johanna van Deursen‏.
Geboren ‎17 feb 1916 Rotterdam, overleden ‎31 jan 1946 Kandy (Sri Lanka) zelfmoord door een overdosis anti-malariamiddelen te slikken‎, 29 jaar. Beroep: ambtenaar belastingdienst
Zat tijdens de 2e wereldoorlog in het Japanse interneringskamp Banjoebi roe 10 in Ambarawa op Midden-Java. Ze zat daar de hele oorlog gevangen m et haar dochter Elly Driessen (Liesbeth List), Corry werd er stelselmati g seksueel werd misbruikt.
Haar man Gerrit was als krijgsgevangene afgevoerd naar Japan.
Een half jaar na de capitulatie op 15 augustus 1945 kwam het gezin wee r bij elkaar in Ceylon (nu Sri Lanka).

Tien dagen later beroofde de zwaar getraumatiseerde Corrie zich van he t leven door een overdosis anti-malariamiddelen te slikken.

Kind:

1.
woman Elisabeth Dorothea "Elly" Driessen‏‎ #63194
Alias: Liebeth List, eigen code: BN, geboren ‎12 dec 1941 Bandung (West Java Indonsië), overleden ‎25 mrt 2020 Soest Liesbeth leed aan een vorm van dementie, als gevolg van hersenletsel ui t het verleden waardoor littekenweefsel ontstond.‎, 78 jaar. Beroep: chansonnière / actrice. Woonplaats: , Vlieland - Hotel Pension Golfzang van Jaap en Marie List, oprichters va. n Hotel Pension Golfzang op Vlieland. .
.
Over dochter Liesbeth; Elisabeth Dorothea (Driessen) List, geboren op vr. ijdag 12 december 1941. .
.
Elisabeth Dorothea Driessen is in Bandoeng, Nederlands Indië geboren..
De eerste levensjaren heeft ze doorgebracht in een Jappenkamp (Japanse i. nterneringskamp Banjoebiroe 10 in Ambarawa op Midden-Java) samen met haa. r moeder..
Vader werd te werk gesteld in ondergrondse mijnen in de nabijheid van To. kio. Dit heeft hij overleefd..
Haar moeder heeft korte tijd na de bevrijding uit het Jappenkamp zelfmoo. rd gepleegd. .
.
Na de oorlog kwam ze samen met haar vader terug naar Nederland. Haar vad. er heeft daar een nieuwe relatie gekregen en is daarna opnieuw gehuwd..
De verstandhouding tussen Elisabeth en haar nieuwe (stief) moeder was sl. echt. Elisabeth werd toen uit huis geplaatst. .
.
Na een "vakantie" op Vlieland hoorden vader en stiefmoeder dat er een ge. zin was die wel een kindje wou adopteren.Zo bleef ze op zevenjarige leef. tijd achter bij Jaap en Marie List.Op achttienjarige leeftijd vertrok Li. esbeth naar Amsterdam.En is daar succesvol een carrière als zangeres beg. onnen.

Toen Elly 1 jaar was werd haar vader te werk gesteld in de ondergronds e mijnen en kwam ze samen met haar moeder in een Jappenkamp, een plek wa ar velen hun leven verloren, of ze nu daadwerkelijk stierven of niet. Wa nt in de Jappenkampen van Nederlands-Indië heerste de ontmenselijking. D at lot trof ook haar moeder, die vier jaar lang alle vernederingen slikt e om haar dochter te laten overleven. Maar enkele weken na de bevrijdin g en de hereniging met haar man pleegde ze zelfmoord. Toen haar kind i n veiligheid was, zag ze geen reden van bestaan meer.

Met haar vader kwam ze terug naar Nederland, waar hij hertrouwde. Het kl ikte niet tussen Elly en haar stiefmoeder, die eveneens een kampverlede n had. Tot haar zevende jaar slingerde ze heen en weer tussen de liefd e van haar vader en de afkeer van haar stiefmoeder en werd ze uit huis g eplaatst. Aanvankelijk kwam ze terecht in een weeshuis. Nadat daar geble ken was dat haar vader nog leefde, moest ze dit huis verlaten en werd z e ondergebracht bij betaalde ouders in Alkmaar. In 1948 kwam aan deze si tuatie een eind toen haar stiefmoeder tijdens een vakantie op Vlieland h oorde dat een bewoonster van het eiland graag een kind wilde adopteren . Elly Driessen bleef achter op Vlieland. Ze kreeg de achternaam van haa r pleegouders en ook haar voornaam veranderde. Elly Driessen groeide o p als Liesbeth List. Haar pleegouders runden een hotel en later werd vad er List Vuurtorenwachter. In dit gezin heeft Liesbeth een gelukkige tij d meegemaakt. Als kind hield Liesbeth List zich al bezig met literatuur , kunst en muziek. Op achttienjarige leeftijd vertrok ze naar Amsterda m om daar een opleiding aan de modevakschool te volgen en om geld te ver dienden werd ze secretaresse op een architectenbureau. In haar vrije tij d kreeg ze zangles van de legendarische pedagoge Bep Ogterop.

Na een optreden in de AVRO televisietalentenjacht "Nieuwe Oogst" krijg t Liesbeth haar eerste kans in de "Rob de Nijs Show" en daarna gaat he t snel met haar carrière. In een indrukwekkende loopbaan zijn ontmoeting en altijd cruciaal geweest. Allereerst was daar natuurlijk de ontmoetin g met het multitalent Ramses Shaffy. Ramses en Liesbeth werkten vanaf 19 64 samen in het inmiddels klassiek geworden theaterprogramma "Shaffy Cha ntant". Ze hebben een band opgebouwd die een leven lang stand houdt.

Shaffy Chantant werd een groot succes. Na dit succes en het winnen van d e Europabeker voor Zangvoordracht in 1965 in Knokke, ging Liesbeth Lis t zich volledig storten op haar zangcarrière. In 1967, een jaar na haa r platendebuut, kreeg Liesbeth List het verzoek van Mikis Theodorakis o f zij zijn 'Mauthausencyclus' wilde zingen, een Liederencyclus die gaa t over de jodenvervolging in de tweede wereldoorlog. De critici zaten hi er echter niet op te wachten. Want wat moest 'een ongeëngageerd zangeres je' met dat repertoire? En wie bedacht het om '25 jaar na dato nog steed s over de oorlog te zingen?' De plaat Liesbeth List zingt Theodorakis we rd een enorm succes en behaalde de platinastatus.

Goud was er ook voor haar LP "Liesbeth List zingt Jacques Brel". Haar pl atenmaatschappij Phonogram zag het niet zitten dat Liesbeth nummers va n Jacques Brel zou gaan zingen. Men zei: 'er is er maar een die Brel ma g zingen en dat is Brel zelf'. Na te dreigen weg te gaan bij Phonogram , werd er toestemming gegeven. De plaat werd een succes en Jacques Bre l kwam persoonlijk de gouden plaat uitreiken.

Vanaf 1969, het moment dat Liesbeth List met haar door Bob Rooyens gereg isseerde televisieshow de persprijs won op het prestigieuze Gouden Roo s Festival in Montreux, trok ze geregeld voor werk naar het buitenland . Halverwege de jaren zeventig werden haar activiteiten sterk internatio naal gericht. Ze werkte samen met grote namen als Charles Aznavour, Ro d McKuen en Gilbert Bécaud.

In Nederland verliep de carrière van Liesbeth List nog steeds behoorlij k vlekkeloos. De ene plaat volgde de andere op, ze had jaarlijks minsten s 2 personality shows en ze acteerde in diverse televisieproducties en f ilms. Ook was ze volop te zien in het theater. Het succes kwam van all e kanten. Daarna werd het tijd om de aandacht te verschuiven naar het th uisfront. Liesbeth List en haar man Robert Braaksma waren in blijde verw achting. Op 41-jarige leeftijd beviel de zangeres van dochter Elisah.

In 1988 stond List weer in het theater met het programma "List NU". Ee n programma met een breed repertoire. Twee jaar later werd dezelfde opze t gekozen voor het theaterprogramma "List & Omstreken".
Ze haalde met deze shows helaas maar half volle zalen en de kritieken wa ren op zijn zachts gezegd niet mals. Dit betekende dat ze zichzelf gee n groot orkest meer kon veroorloven, maar optrad met een pianist.

List wilde haar carrière beëindigen, ze dacht haar beste tijd gehad te h ebben en had er vrede mee. Maar toen kwam ze in contact met Frank Boeije n. De zanger/tekstschrijver/componist liet weten het een enorme eer te v inden om met Liesbeth samen te werken. Na 12 jaar geen plaat meer gemaak t te hebben, kwam haar eerste cd uit met de titel "List". Frank Boeije n produceerde het album. Op de cd kwamen nummers van hemzelf, Henk Hofst ede, Maarten Peters en Stef Bos. List in een popjasje mocht er zijn. Ba s Heijne stak in een column in het NRC Handelsblad de loftrompet over zo veel moois van de zangeres. Daarmee gaf hij Liesbeth List haar zelfvertr ouwen volledig terug. Ook ontving ze voor deze CD een Edison. Na de cd " List" produceerde Boeijen ook nog haar cd "Noach". "Vergezicht" is de ti tel van de daarna verschenen cd, geproduceerd door Harre Slok.

In 1999 benaderde Albert Verlinde haar om de rol te spelen van Edith Pia f in de musical Piaf. Volgens Verlinde was er in Nederland maar één pers oon die Piaf zou kunnen spelen en dat was Liesbeth List. List die nooi t zoveel gehad had met Piaf, zij meteen ja tegen het aanbod. Na de pre mière werd ze in het hele land geroemd. Niet alleen als zangeres, maar o ok als actrice. In 2000 ontving Liesbeth List als eerste artiest de Joh n Kraaijkamp Musical Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Uiteindel ijk bekeken 110.000 bezoekers de productie.

In 2001-2002 stond Liesbeth in de theaters met het jubileumprogramma "Va n Shaffy tot Piaf", waarin zij terugblikte op haar 35-jarige carrière. H ierin bracht zij een ode aan haar vijf helden: Frank Boeijen, Jacques Br el, Edith Piaf, Ramses Shaffy en Mikis Theodorakis.

Op 4 november 2002 wordt Liesbeth List Koninklijk onderscheiden als "Rid der in de Orde van de Nederlandse Leeuw". In Theater Carré ontvangt ze d eze hoge onderscheiding uit handen van Minister van Cultuur, Cees van Le euwen.

Van Shaffy tot Piaf was in 2004 opnieuw in de theaters van Nederland e n België te zien en zelfs Ramses Shaffy, die jarenlang niet meer optrad , verzorgde enkele gastoptredens.

In 2005 stond Liesbeth op de planken met Albert Verlinde, Bastiaan Raga s, Beau van Erven Dorens en Antonie Kamerling in het programma 'Dichte r bij Liesbeth'. Na de premiere van deze show, op 3 oktober 2005, werd L iesbeth door de Ambassadeur van Frankrijk benoemd tot "Chevalier de la L égion d'Honneur" (Officier in het Legioen van Eer). Eerder werden onde r andere Charles Aznavour, Steven Spielberg, schrijfster Hella Haasse e n schilder Karel Appel in deze orde benoemd.

In 2006 was ze de eerste diva van het 'Carré Vedetten Gala'. Het concer t werd vastgelegd op zowel CD als DVD. Ook verschijnt in dat jaar de doc umentaire "Heb me lief" van Deborah van Dam over het leven van Liesbeth . De documentaire werd op televisie bekeken door 587.000 mensen en gewaa rdeerd met een 8.
In België stond Liesbeth in 2006 in de theaters met het programma 'Klein kunsteiland - uit liefde en respect' en met de voorstelling 'Liesbeth in tiem' met Alex Verburg en Ton Snijders.

In het seizoen 2008/2009 kruipt Liesbeth opnieuw in de huid van Edith Pi af in 'Piaf - de musical'.
2008 was een goed jaar voor Liesbeth. Naast Piaf was er in maart een gro te Hommage aan Liesbeth List in de Meervaart in Amsterdam en verscheen i n september het boek "Ik heb je lief". Het boek bevat liedteksten, perso onlijke notities en diverse fotos. In november is er de langverwachte re lease van de prachtige DVD box "Heb het leven lief" - een overzicht va n ruim veertig jaar Liesbeth List. 5 DVD's met 8 televisieshows, 3 film s en 67 fragmenten uit binnen- en buitenlandse tv-shows. De box is aange vuld met een schitterend fotoboek.

Op 8 juni 2009 ontvangt Liesbeth voor de tweede keer de Musical Award vo or beste actrice voor haar rol in "Piaf de musical". Fragment uit het ju ry rapport: "Als Liesbeth List de liederen van Piaf zingt, dan imiteer t zij niet. In tegendeel. Het knappe is dat zij interpreteert. De zanger es Liesbeth List stapt met haar eigen, veelzijdige talent in een legende , het fenomeen Piaf. Juist daardoor zit zij de Franse vedette zo dicht o p de huid, dat Liesbeth plaats maakt voor Edith. De gezichtsuitdrukking , de houding van de handen, haar manier van lopen en haar sensationeel t reffende stemgebruik bezorgen de zaal kippenvel. Keer op keer".
De musical "Piaf" is een groot succes en er volgt een allerlaatste verle nging van augustus t/m november. In november 2009 komt eindelijk haar la ngverwachte nieuwe CD (Verloren en gewonnen) uit.
Op 1 december overlijdt Liesbeth haar vriend, soulmate en ontdekker Rams es Shaffy (1933-2009).

2010 is een zeer speciaal jaar voor Liesbeth. Op 2 juli wordt Líla gebor en, haar eerste kleinkind van dochter Elisah en haar man Marc. "Dit is h et mooiste geschenk dat iemand mij had kunnen geven. Ze is zo mooi! Da t zegt natuurlijk iedereen die een (klein)kind heeft gekregen, maar al s ik zeg "Mijn God, wat een mooie baby is dat!", dan mag je aannemen da t het echt zo is."In augustus verschijnt de heruitgave van "Het voorlopi ge leven van Liesbeth List (2001), geschreven door Alex Verburg, onder d e titel "Intiem - de herinneringen van Liesbeth List." Het boek is aange vuld, heeft meer foto's, een uitgebreide discografie en bevat een cd me t opnames van de voorstelling "Liesbeth List Intiem".
Het theater seizoen 2010-2011 staat in het teken van de voorstelling "LI esbeth List Intiem", waarmee Liesbeth samen met haar pianist Ton Snijder s en biograaf Alex Verburg door het hele land trekt.