man Hendrikus "Hendrik" Biezen‏‎ #54172‎, zoon van Wilhelmus Biezen en Cornelia van Gerven‏.
Alias: Verbiezen / van Biezen, gedoopt ‎29 aug 1773 Zeelst / Meerveldhoven (doopgetuige: Henrica van de Heijden & Leonardus Biesen), overleden ‎28 jul 1849 Udenhout om 20:00 uur‎, ongeveer 75 jaar (overlijden aangifte: Jan Biezen, 28 jaar, verver, zoon van de overledene & Cornelis Vermeer). Beroep: koopman / tapper / herbergier "Quatre Bras". Woonplaats: Straatweg Udenhout, Men spreekt in officiële stukken steeds over de herberg van Verbiezen. .
De eerste keer dat er sprake is van een herberg is in 1827. De herberg i. n kwestie is pas vele jaren later bekend geworden als de uitspanning "Qu. atre Bras". De veronderstelling dat al vanaf het begin deze herberg de n. aam van "Quatre Bras" heeft gekregen wordt niet bevestigd in de archiefg. egevens..
Overigens moeten we ons van de grootte van de herberg van Verbiezen gee. n 21e-eeuwse voorstelling maken. Aanvankelijk is het huisje gebouwd me. t een frontbreedte aan de kant van de straatweg van circa 4 m. De diept. e is circa 6 m. Daarachter staat nog een klein schuurtje. Over het gebru. ik van herberg "Quatre Bras"zijn diverse verhalen in omloop gebracht. He. t is volgens de aanwezige documenten zeker geen eethuis noch een logie. s gelegenheid geweest. Het is gewoon een kleine tapperij, in de zin va. n een klein bruin café.

De diverse familieleden uit deze tak schrijven hun achternaam als Bies e of Biesen, later als Biezen, van Biezen of Verbiezen. In stukken afkom stig van de overheid vinden we in hoofdzaak de naam "Verbiezen".
In die tijd was een verschillende schrijfwijze van de familienaam heel g ewoon. Soms zien we dat op een en hetzelfde document de familienaam op t wee verschillende wijzen gespeld is.
Hendrik is in zijn jonge jaren koopmanvan beroep. Hij heeft dit beroep u itgeoefend vanuit Luyksgestel, vermoedelijk metals thuisbasis de ouderli jke woning. Het feit, dat Hendrik vanuit Luyksgestel opereerde lijkt d e conclusie te rechtvaardigen, dat hij heeft gehoord tot het gilde of d e compagnie der Teuten. Mogelijk was hijeen teuten knecht.

Teuten, ook wel buitengaanders genoemd, vormen vanaf het begin van de 16 e eeuw een goed georganiseerde groep van uit de Kempen afkomstige, reize nde kooplieden.
Elke groep heeft zich op een bepaald deelgebied gespecialiseerd. Regelma tig verlaten zij voor een periode van enkele maanden hun thuisbasis om i n den vreemde hunwerk te verrichten of hun artikelen aan deman te brenge n. Zij bereizen daarbij een groot gebied; ze komen zelfs tot in Denemark en. Het gilde van de Teuten kent een eigen strenge reglementering. Ten o pzichte van de gewone kooplieden/leurders onderscheiden zij zich, behalv e door hun organisatie, ook vanwege het door hen toegepaste kredietstels el. Vanuit Luyksgestel opereren vooral de koperteuten. Het is niet onmog elijk dat Hendrik tot deze categorie heeft behoord, dan wel dat hij geha ndeld zal hebben in linnen, het produktbij uitstek van de Kempische regi o.

Hendrik leidt een ambulant leven. Tijdens één van zijn zakenreizen heef t Hendrik vermoedelijk overnacht in Raamsdonk in de boerderij annex herb erg van Joannes van Steenoven. Daar heeft de dochter Dingena na het over lijden van haar moeder detaak van huisvrouw op zich genomen. Tijdens éé n van deze overnachtingen moet er een relatie tot stand zijn gekomen tus sen Hendrik en Dingena, want op 15 mei 1812 heeft Dingena een zoon gebaa rd, die nadrukkelijk als Hendrik Biesen wordt ingeschreven in de registe rs van de burgerlijkestand. Het heeft nog tot 30 januari 1815 geduurd al vorens Hendrik (41 jaar) en Dingena (29 jaar) in het huwelijk zijn getre den. Zij vestigen zich in Raamsdonk. Mogelijk zijn de roerige Napoleonti sche tijden er de oorzaak van geweest dat Hendrik dit deel van Brabant n iet eerder heeft kunnen bezoeken en dat hij onkundig is geweest van de g evolgen van zijn relatie met de herbergierster.
Het gezin verhuist later naar Oosterhout, naar 's-Gravenmoer, naar Loo n op Zand en tenslotte naar Udenhout. In al die plaatsen komen nieuwe ki nderen het gezin vergroten.

Gehuwd ‎30 jan 1815 Raamsdonk (34 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 1 (16557)

met:

woman Dimpna "Dien" van Steenoven‏‎ #54171‎, dochter van Joannes "Jean" van Steenoven en Adriana "Adrienne" Schoenmakers‏.
Alias: Digena van Steenove, geboren ‎11 sep 1786 Raamsdonk, gedoopt ‎14 sep 1786 Waspik (doopgetuige: Joanna van Steenhoven), overleden ‎10 aug 1861 Udenhout‎, 74 jaar. Woonplaats: huis 33 Raamsdonk

Kinderen:

1.
man Joannes "Jan" Biezen‏‎ #54180‎
Geboren ‎24 sep 1821 Raamsdonk om 01:00 uur (geboorteaangifte: Wouter van Steenoven, 31 jaar, zonder beroep & Pieter de Wit, 47 jaar, b)‎. Beroep: verver. Woonplaats: huis 33 Raamsdonk, Vertrekt op 22 mei 1851 naar Dongen.
2.
woman Johanna Biezen‏‎ #54179‎
Geboren ‎23 okt 1823 Oosterhout, overleden ‎11 mei 1895 Roosendaal‎, 71 jaar