woman Erna Hanfstängel‏‎ #58711‎, dochter van Edgar Hanfstängel en Sophie Charlotte in Beieren, Hertogin van Alençon‏.
Geboren ‎± 1885, overleden ‎± 1981‎, ongeveer 96 jaar

Huwelijk/relatie
Huwelijks ID nr. 1 (17870)

met:

man Adolf Jacob Hitler‏‎ #58676‎, zoon van Alois Hitler en Klara Pölzl‏.
Geboren ‎20 apr 1889 Braunau am Inn om 18:30 uur in "Gasthof zum Pommer' Vorstadt 219, overleden ‎30 apr 1945 Berlijn Zelfmoord door een pistoolschot door de rechterslaap.‎, 56 jaar, crematie ‎30 apr 1945 Berlijn. Beroep: Führer, 1e relatie met: Charlotte Lobjoie, 2e relatie met: Maria "Mizzi" Reiter, 3e relatie met: Angela "Geli" Raubal, 4e huwelijk relatie met: Eva Anna Paula Braun, ‎5e Gehuwd/ relatie met: Erna Hanfstängel, 6e Gehuwd/ relatie met: Charlotte Eudoxie Alida Lobjoie
Adolf Hitler, had een buitengewone aantrekkingskracht op vrouwen, terwij l hijzelf niet bepaald aantrekkelijk was, en altijd verklaarde, dat zij n bruid "Duitsland" was.
Sterker nog, hij was van mening dat vrouwen haar plichten als echtgenot e en moeder in de volksgemeenschap moesten vervullen, in het als mannens taat bekend staande Duitsland. Al heel vroeg, al in de beginjaren 1920 , maar ook in latere perioden, wist hij oudere dames van gegoede stand v oor zich te winnen, en die stelden hem in staat zijn snode plannen te ve rwezenlijken. Zo was hij goed bevriend met o.a. de weduwe Hermine Hoffma nn, wiens man een hoge ambtenaar geweest was, Helene Bechstein, vrouw va n een pianofabrikant, en uitgeversvrouwen Helene Hanfstaengl en Elsa Bru ckmann, allen steunden hem financieel, zelfs ook nog in de periode dat H itler gevangen zat in Landsberg na een poging de macht te grijpen.

Helene Hoffmann, werd voor Hitler een soort van 2e moeder, die zelfs haa r huis in Solln bij Munchen openstelde als onofficiële Partijcentrale, e n daar zelfs rondging met zelfgebakken koeken. Zelfs toen Hitler al aa n de macht was, bezocht hij haar op haar verjaardagen. Helene Bechstei n de vrouw van een pianofabrikant, had haar dochter Lotte graag gezien a ls de vrouw van Adolf Hitler, maar dat ging ondanks haar verwoede poging en door dure geschenken aan Hitler, en grote geldbedragen voor de parti j te schenken, niet door.

Voor Helene Hanfstaengl had hij meer belangstelling, het kwam zelfs to t een liefdesverklaring, maar daar bleef het uiteindelijk toch bij.

De enige vrouw met wie hij uiteindelijk toch gehuwd is geweest, Eva Brau n, kende hij al vanaf 1929, toen zij als 17 jarige werkzaam was in de fo tostudio's van Heinrich Hoffmann, Hitlers persoonlijke lijffotograaf.
Zij bleef al die tijd niet meer dan zijn maitraisse, dat tot zeer groo t verdriet van Eva Braun, die dan ook tussentijds twee zelfmoordpoginge n heeft ondernomen, doordat zij nooit met Hitler samen ergens gezien moc ht worden, en door zijn soms wekenlange afwezigheid. Bij bijeenkomsten o p de Obersalzberg, werd zij geacht op de achtergrond te blijven als er g asten kwamen, en haar naam kwam nimmer in een telefoonboek voor. Op papi er kwam zij nooit verder dan zijn persoonlijke secretaresse. Omdat Eva B raun in de nadagen van de oorlog, Hitler is nagereisd naar Berlijn, en z ij daar door de gevechten in Berlijn, onmogelijk de Führerbunker konde n ontvluchten, waren zij gedwongen daar te blijven, Was zij hem niet nag ereisd, waren zij nimmer gehuwd geweest. Uiteindelijk is zij maar twee d agen Hitlers vrouw geweest.

Ook tijdens de periode waarin hij met Eva Braun was, heeft Hitler een ve rhouding gehad met Leni Riefenstahl, die het overigens altijd heeft ontk end, in de jaren 1932-33, en ook met de Engelse fasciste Unity Mitford , aan welke meer dan gewone vriendschap een eind kwam na de oorlogsverkl aring van Engeland aan Duitsland in 1939. Zij schoot zich daarna door he t hoofd, bleef weliswaar in leven, maar levenslang gehandicapt.

Ook in dat rijtje, hoort Winnifred Wagner, schoondochter van de componis t Richard Wagner waar Hitler een grote bewondering voor had, maar ook Ma gda Goebbels, zelf moeder van 6 kinderen, met haar schoonheid was erg ge charmeerd van Hitler, die het zich maar al te graag liet aanleunen. Zi j volgde overigens samen met haar man en alle 6 hunne jonge kinderen Hit ler in de Führenbunker, door samen zelfmoord te plegen.

Hitler, was niet bereid, de vrouw een leidende rol toe te bedelen in sta at en of partij. Sterker nog, sinds 1933 waren vrouwen beroepsmatig nie t gewenst, en werden meer en meer systematisch teruggedrongen in hun hui zen en gezinnen. De nieuwe Duitse vrouw zou zich meer en meer de rol va n moeder en tot behoeder van de huiselijke haard beperken. Pas toen de o orlog in volle gang was, kwamen Hitler en zijn trawanten tot de ontdekki ng dat de vrouwen zeer nodig waren als arbeidsters in de oorlogsindustri e, en als helpsters bij o.a. het luchtdoelgeschut.

Desondanks, bleef Hitler voor veel vrouwen onweerstaanbaar, bij de parti jdagen speelden zich in de omgeving daarvan scene's van massa hysterie a f, ook bij massabijeenkomsten, waarbij vrouwen en meisjes op allerlei ma nieren probeerden om Hitler aan te kunnen raken of op zijn minst te kunn en zien, en met tranen in de ogen zweerden velen hem eeuwige trouw.

Dagelijks trokken ca. 2000 mensen, overwegend vrouwen, mannen waren aa n het front, de Obersalzberg op, om hem tenminste 1 maal in hun leven t e kunnen zien, of hem mogelijk misschien tegen te kunnen komen.