woman Elizabeth "Els" van Koppelen‏‎ #69740‎, dochter van Eliazer van Koppelen en Sibilla Emma Frieda Alma Eickelkamp‏.
Geboren ‎17 apr 1919 Rotterdam, overleden ‎± 2011‎, ongeveer 92 jaar

Gehuwd ‎± 1938 Rotterdam (ongeveer 73 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 2 (20943)

met:

man Thon Mak‏‎ #69739‎, zoon van Herman Mak en Anna Maria Wilhelmina Schillemans‏.
Geboren ‎± 1918

Verloving op 27 mei 1938 volgens de Nieuwe Leidsche Courant van die datu m.
Adres Else; Willebrordusstraat 3 te Rotterdam
Adres Thon; Bergweg 151 te Rotterdam

Kind:

1.
woman Sibilla Emma Frieda Alma "Friedel" Mak‏‎ #69736
Geboren ‎19 apr 1947, overleden ‎23 apr 2009 Rotterdam na een jarenlang ziekbed overleden aan longkanker‎, 62 jaar. Woonplaats: Rotterdam
'Het ware verhaal van André Hazes en de vrouw naast hem.'

Met die slogan werd in november 2012 de musical Hij Gelooft In Mij gelan ceerd. Nog even los van de vraag of een musical de ideale vorm is om he t ware verhaal over wie of wat dan ook te vertellen, werd het realiteits gehalte van Hij Gelooft In Mij meteen ontkracht door de schrijver van he t script, Kees Prins. In het televisieprogramma Pauw & Witteman (8 novem ber 2012) vertelde deze pijler onder Jiskefet 'één keer met Rachel Haze s gesproken te hebben' en gaf hij meteen toe dat 'dit natuurlijk nooit h et letterlijke verhaal kon zijn.

'Het 'ware verhaal' zoals dat in de musical voorgeschoteld wordt, is da n ook vooral de versie die Hazes' derde vrouw verteld wil zien. Volgen s ingewijden is het manuscript meerdere keren afgekeurd voordat Rachel h et groene licht gaf. Het was dan wel de waarheid, maar het moest voora l haar waarheid zijn. Zij heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat ni et producent Joop van den Endes eerste keus Danny de Munk de hoofdrol gi ng spelen, maar de - terecht - alom bejubelde Martijn Fischer.

Wel stelt Rachel dat zij haar man zag afglijden tot alcoholisme. André w as echter al aardig op weg een alcoholist te worden toen hij een van zij n eerste baantjes accepteerde, als dj in café De Krommerdt, van Klaas Ve en. Tegen de tijd dat André bij Rachel in beeld kwam was het kwaad allan g geschied. Rachels vader Jan van Galen deed het voorkomen alsof André o verleden is aan de veteranenziekte. Ook zoiets belachelijks. De Heineken veteranenziekte, dat zou nog kunnen.Dat Rachel al op 13-jarige leeftij d door haar moeder Friedel zou zijn aangespoord het bed met Nederlands v olkszanger nummer een te delen, zie je nergens terug. De officiële lezin g is dat André en Rachel een relatie kregen, toen zij 18 was. Maar het i s een publiek geheim dat Hazes al vroeger van de verboden vruchten at. D aar wond hij zelf overigens geen doekjes om, zo blijkt uit de gesprekke n met o.a. zijn broer Arie en zus Wil, Loes van der Pol en Henk Volkers . Dat Rachel en haar moeder daarmee onder de duiven van Hazes' echtgenot e Ellen schoten, leek hen niet te deren.Door verschillende partijen word t zelfs gesuggereerd dat Friedel geprobeerd heeft Ellen te vergiftigen . Een wel erg zware beschuldiging, gebaseerd op uitspraken die Ellen dee d toen ze in een op zijn minst onevenwichtige fase van haar leven verkee rde, die jaren na het overlijden van de hoofdrolspelers - aan andere oor zaken, laat dat duidelijk zijn - onmogelijk hard is te maken. Wat vastst aat, is dat Ellen moest wijken. Dat deed ze uiteindelijk ook, samen me t zoon Melvin - naar wie André jaren eerder zelfs zijn bedrijf had verno emd.Melvin was echter niet Andrés zoon, zo vertelde Rachel mij in een te lefoongesprek. Ze was daar zo stellig in dat ze zelfs naar de rechter zo u durven stappen. En Nathalie, geboren uit Hazes' eerste huwelijk, met A nnie Dijkstra, was vast niet zijn dochter. Als je de film Zij Gelooft I n Mij en de musical Hij Gelooft In Mij mag geloven, zou je zelfs gaan de nken dat de hit Zij Gelooft In Mij speciaal voor Rachel is geschreven e n Kleine Jongen voor hun jongste zoon Dré. Maar iedereen die het Hitdoss ier erbij pakt, of Wikipedia er op naslaat, kan op eigen vingers natelle n dat die liedjes al hits waren voordat Rachel en Dré in the picture kwa men.Kleine Jongen besteeg de hitparade in 1990 en Zij Gelooft In Mij sto nd al op Gewoon André, het tweede album dat hij opnam voor EMI, in 1981 ! In de concertregistratie van het optreden in het Concertgebouw (1982 ) is zelfs te zien dat André het nummer opdraagt aan Ellen. Dat was he t begin van Zij Gelooft In Mij, daar kan geen twijfel over bestaan. Wa t daarna kwam is allemaal second best.

Dat geldt ook voor de artiesten die tijdens het grote afscheid in de Ams terdam ArenA hun krokodillentranen stonden te huilen. God, wat waren z e vrienden van André. En wat kregen de carrières van een René Froger, Gu us Meeuwis en Xander de Buisonjé een geweldige boost nadat ze een liedj e van André ten gehore hadden gebracht. De werkelijkheid was dat André a an de meesten van hen een hekel had. Hij vond ze geen echte artiesten. Z e waren te glad.Het ging hen te makkelijk af. Daar had hij meteen een av ersie tegen. Daarom is het superraar dat juist zij in de ArenA stonden . En dan hebben we het nog niet eens gehad over het stelletje grapjasse n dat onder de noemer Holland Zingt Hazes op Andrés talenten en succes p robeert mee te liften.

Op 23 september 2014 is Hazes tien jaar dood. André zelf kunnen we dus n iet meer vragen hoe dingen werkelijk zijn gegaan of hoe hij over bepaald e zaken dacht. Nog los van het feit dat zijn geheugen hem in de steek li et en hij het schrijven van zijn eigen historische terugblikken uitbeste edde aan EMI-veteraan Gerrit Haak. Hoe langer André op zijn vuurpijl doo r het heelal suist, hoe verder de waarheid van ons stervelingen verwijde rd zal raken.

Hazes' gabbers Ome Cor en Japie Abcouwer waren de zanger al voorgegaan . Eind 2011 stierf Henk Kromjong, jarenlang Andrés geluidsman. Henk wa s een rots in de branding als het op feiten en anekdotes aankwam. Veel a nderen uit de Hazes entourage waren al eerder kaltgestellt of op een zij spoor gerangeerd. Misschien confronteerden zij Rachel teveel met een ver leden waaraan zij liever niet herinnerd wilde worden?Ikzelf heb mijn her inneringen jarenlang onder een steen weggestopt. Na een samenwerking va n vijftien jaar, die alle contouren van een huwelijk had, was ik Hazes h elemaal zat. Maar een ding stoort me. Elke keer als iemand belooft 'he t ware verhaal' te vertellen, blijkt dat een lege huls. Veel van wat e r tot nu toe over André gezegd of geschreven is, is bezijden de waarheid . Het zijn niet allemaal leugens, maar er is veel verloren gegaan. En he el wat mensen zijn van de snijtafel gevallen. Je hoort en ziet alleen ma ar wat de regisseur - of moet ik zeggen regisseuse? - wil laten zien e n horen. Dat is leuk voor het plaatje, maar niet de waarheid.Heb IK de w aarheid in pacht? Misschien. Maar waarom zou je daarop vertrouwen? Daaro m heb ik samen met muziekjournalist Hans van den Heuvel in twee jaar tij d meer dan een zestigtal interviews gedaan met mensen die dicht bij Andr é stonden.
Sommigen kenden hem vanaf zijn kindertijd, de meesten van voor het grot e succes. 85% van iedereen die wij gesproken hebben is buitenspel geze t of monddood gemaakt. Maar ze hebben een enorme invloed op Hazes gehad . Ze leefden met hem: in de kroeg, op het sportveld of rond of op de büh ne. Zij vertellen vrijuit hoe die kleine in elkaar zat en waarom. Gaande weg krijgen we zo een veel breder en completer beeld van Nederlands groo tste volkszanger. Dat verhaal intrigeert mij tot op de dag van vandaag . André is als artiest alleen maar beter geworden. Ik denk dat ik daar e en wezenlijke bijdrage aan heb mogen leveren en daar ben ik trots op.

JOS VAN ZOELE