man Gerrit Zalm‏‎ #74116‎, zoon van Jacob Zalm en Trijntje Andrea Vijn‏.
Geboren ‎07 jul 1923 Enkhuizen, overleden ‎21 nov 1995 Enkhuizen‎, 72 jaar. Beroep: kolenboer

Gehuwd ‎13 dec 1945 Enkhuizen (49 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 2 (22387)

met:

woman Klaaske de Vries‏‎ #74117‎, dochter van Sjirk de Vries en Wilhelmina van Dijk‏.
Geboren ‎24 jun 1922 Koudum, overleden ‎09 aug 2007 Enkhuizen‎, 85 jaar

Kind:

1.
man Gerrit "Gerrit" Commandeur in de OrdZalm, Officier in de Orde van Oranje-Nassau (10 december 2002)‏‎ #74115‎
Eigen code: BN, geboren ‎06 mei 1952 Enkhuizen‎, 71 jaar. Beroep: politicus / bankier
Erelid van de VVD (mei 2007)
Eredoctoraat van de Vrije Universiteit Amsterdam ter gelegenheid van d e dies natalis (2008)

Hij was viermaal minister van Financiën, laatstelijk van mei 2003 tot fe bruari 2007 in het kabinet-Balkenende III, waarin hij tevens viceministe r-president was. In december 2008 werd hij vicevoorzitter van bankconcer n ABN AMRO. Tot die tijd was hij anderhalf jaar bij de DSB Bank als hoof deconoom en vervolgens CFO.[1][2][3] Van februari 2009 tot 1 januari 201 7 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO.

Gerrit Zalm werd geboren als zoon van een handelaar in steenkool.
In een uitzending in januari 2019 van het televisieprogramma Verborgen v erleden ontdekte Zalm dat hij via moederszijde afstamt van de zus van d e Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia. Een familielijn aan vader skant leidt tot Robert I van Schotland.

Na het behalen van het diploma hbs-A studeerde hij algemene economie aa n de Vrije Universiteit van Amsterdam (doctoraalexamen 1975). Hij was i n deze tijd actief lid van de PvdA en afdelingsvoorzitter in Enkhuizen.

Gerrit Zalm werd geboren als zoon van een handelaar in steenkool. In ee n uitzending in januari 2019 van het televisieprogramma Verborgen verled en ontdekte Zalm dat hij via moederszijde afstamt van de zus van de Frie se vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia. Een familielijn aan vaderskan t leidt tot Robert I van Schotland.Na het behalen van het diploma hbs- A studeerde hij algemene economie aan de Vrije Universiteit van Amsterda m (doctoraalexamen 1975). Hij was in deze tijd actief lid van de PvdA e n afdelingsvoorzitter in Enkhuizen.

In 1983 werd Zalm plaatsvervangend directeur Algemene Economische Politi ek op het Ministerie van Economische Zaken en in 1985 directeur van deze lfde directie.

Vanaf 1988 was Zalm werkzaam bij het Centraal Planbureau, eerst als onde rdirecteur en sinds 1989 als directeur. Sinds 1990 was hij tevens bijzon der hoogleraar economische politiek aan de Vrije Universiteit te Amsterd am.

Tijdens zijn studie was Gerrit Zalm afdelingsvoorzitter van de Partij va n de Arbeid in zijn woonplaats Enkhuizen (1973-'75). In 1984 stapte hi j over naar de VVD. Van 22 augustus 1994 tot 22 juli 2002 was hij namen s deze partij minister van Financiën in het eerste en tweede kabinet-Ko k (de 'paarse coalities').

Na de voor 'Paars' desastreuze verkiezingen van mei 2002 volgde Zalm Han s Dijkstal op als fractievoorzitter in de Tweede Kamer der Staten-Genera al en politiek leider van de VVD. Daaropvolgend werd hij lijsttrekker bi j de verkiezingen van 2003.

Op 27 mei 2003 werd hij opnieuw benoemd tot minister van Financiën en te vens tot viceminister-president in het tweede kabinet-Balkenende. Sind s 10 oktober 2005 is hij de langstzittende Minister van Financiën in d e Nederlandse geschiedenis. In de aanloop van de Europese Unie naar de i nvoering van de euro, de gemeenschappelijke munteenheid van de lidstaten , kapittelde Zalm Frankrijk en Duitsland, omdat deze landen het - volgen s het verdrag van Maastricht - toegestane tekort van 3% op hun rijksbegr otingen overschreden. Toen kort daarna hetzelfde in Nederland dreigde t e gebeuren, liet hij het kabinet harder bezuinigen, waardoor overschrijd ing van de norm werd voorkomen.

Van 30 juni tot 7 juli 2006 was hij ad interim minister van Economisch e Zaken. Hij volgde daarvoor de opgestapte minister Brinkhorst op. Zalm s staatssecretaris Joop Wijn nam deze functie op 7 juli over, waardoor Z alm geen staatssecretaris (een nieuwe werd niet benoemd) meer had.

Minister Zalm heeft in de kabinetten-Kok de 'zalmnorm' geïntroduceerd. D oor een scheiding aan te brengen tussen inkomsten en uitgaven van het Ri jk, bracht hij rust in het begrotingsbeleid.

Ook is hij naamgever van de 'zalmsnip'. Deze lastenverlichting voor burg ers in de vorm van kortingen op gemeentelijke belastingen werd in januar i 1998 ingevoerd en in februari 2005 weer afgeschaft.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 kondigde Zalm aan te stoppen al s politicus. Hij gaf aan dat hij deze beslissing al voor de verkiezinge n had genomen en dat deze niets te maken had met de matige uitslag voo r de VVD.

In juni 2007 ging Zalm werken voor de DSB Bank, het financiële concern v an ondernemer Dirk Scheringa. Zalm werkte daar als hoofdeconoom en finan cieel directeur en maakte deel uit van de Raad van Bestuur (RvB). De DS B Bank ging in 2009 failliet.

Daarnaast is hij voorzitter van de International Accounting Standards Co mmittee Foundation (IASCF) en adviseur bij het private-equityfonds Permi ra.

Op 23 december 2008 trad hij als vicevoorzitter toe tot de RvB van bankc oncern ABN AMRO. In 2009 leidde hij het team dat de fusie tussen ABN AMR O en Fortis Bank Nederland moest beklinken. Op 28 februari dat jaar wer d hij benoemd tot voorzitter van de RvB. Dit geschiedde met een negatie f advies van de AFM.
Onder zijn bewind vonden de integratie van beide banken en de beursgan g van de bank plaats.

In maart 2009 kwam zijn eerste boek uit, De romantische boekhouder. He t betreft een verslag van zijn loopbaan in ambtenarij en politiek.

n maart 2015 leidde een aan zijn mededirecteuren toegekende salarisverho ging van ? 100.000,- tot grote maatschappelijke commotie. Een hernieuwd e beursgang van ABN AMRO werd uitgesteld. In mei 2015 betuigde Zalm open lijk spijt over zijn beslissing.

In september 2016 kondigde Zalm aan in 2017 op te stappen als voorzitte r van de Raad van Bestuur van ABN AMRO.

Eind juni 2017 kwam hij terug in de politiek als informateur van het Kab inet-Rutte III, nadat Edith Schippers en Herman Tjeenk Willink eerder in formateur waren geweest en er niet in waren geslaagd om een regering t e vormen, na meer dan 100 dagen aan formatiepogingen. Op 9 oktober boo d hij zijn eindverslag aan.

Anno 2018 vervulde Gerrit Zalm nog meerdere functies zoals al sinds 201 3 die van niet-uitvoerend bestuurder bij Royal Dutch Shell. In dat jaa r werd hij ook lid van de raad van bestuur van de kredietbeoordelaar Moo dy's.

In maart 2019 is hij door de aandeelhouders van Danske Bank benoemt al s lid van de Raad van Commissarissen.