man Wilhelmus Johannes Vermeer‏‎ #74780‎, zoon van Cornelis Vermeer en Adriana van der Pluijm‏.
Geboren ‎03 feb 1882 Raamsdonk, overleden ‎30 jul 1940 Tilburg‎, 58 jaar. Beroep: pontwachter. Woonplaats: ‎12 mei 1923 Tilburg

Gehuwd ‎23 okt 1908 Dussen (11 jaar gehuwd)
Huwelijks ID nr. 2 (22597)

met:

woman Johanna Cornelia van der Pluijm‏‎ #74781‎, dochter van Huibert van der Pluijm en Antonia Libert‏.
Geboren ‎15 jan 1882 Dussen, overleden ‎19 apr 1920 Raamsdonk‎, 38 jaar

Kind:

1.
man Albertus Johannes Vermeer‏‎ #74779‎
Eigen code: WOII, geboren ‎28 jul 1922 Raamsdonk, overleden ‎27 dec 1944 Neuengamme (Duitsland) ongehuwd‎, 22 jaar. Beroep: politieagent. Woonplaats: Corn. Speelmanstraat 25 Tilburg
Hij werd gearresteerd omdat hij na zijn opleiding tot politie-agent weig erde met de Duitse politie samen te werken. Albert koos ervoor niet voo r de Duitse politie of Landstorm te werken en werdt op transport gestel d naar Amersfoort en in oktober 1944 naar Neuengamme, een Duits concentr atiekamp. Het kamp ligt zo'n achttien kilometer ten zuidoosten van Hambu rg.

Albertus geboren in Raamsdonk en volgt ten tijde van de Duitse bezettin g volgt de opleiding tot politieagent. Dit plaatst hem en andere Nederla ndse agenten voor het dilemma in hoeverre mee te gaan met de bezetter. A ls enige gewapende en geüniformeerde macht waarvan de Duitsers het besta an moesten accepteren, wordt de politie doelwit van indoctrinatie en ges timuleerd tot actieve collaboratie met de SS en Duitse politie. Dit vind t in het bijzonder plaats op de Politie Officieren School in Apeldoorn e n het Politie Opleidingsbataljon te Schalkhaar.

Nederlandse politieagenten zijn, evenals de marechaussees, echter lang n iet altijd actieve collaborateurs, maar zijn in dienst gegaan omdat ze b ijvoorbeeld hun vaders beroep willen uitoefenen, of omdat ze in het dien stverband een manier zien om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz, de verpl ichte tewerkstelling in Duitsland. Als gevolg daarvan hebben de Duitser s regelmatig te maken met ongehoorzaamheid en gebrek aan discipline bi j de Nederlandse agenten. Met het verstrijken van de oorlogsjaren neem t het aantal incidenten van werkweigering en sabotage (in de vorm van he t achterover drukken van wapens) snel toe. Vanaf zomer 1943 duiken de ee rste agenten onder.

Albertus is na zijn opleiding in Schalkhaar ingedeeld bij de Politie Com pagnie Eindhoven die in de Willem II-kazerne in Tilburg is gelegerd. D e compagnie is berucht onder de Duitsers om de grote weerzin die er best aat om met de Duitsers samen te werken. In augustus 1944 wordt de Compag nie disciplinair gestraft met overplaatsing naar Amsterdam. Een dertigta l agenten moet achterblijven en wordt aan de Grüne Polizei overgedrage n die hen vastzet in kamp Amersfoort. Vandaaruit worden ze naar de Duits e concentratiekampen gestuurd. De Compagnieagenten die naar Amsterdam ga an, worden een maand later ook door de Grüne Polizei aangehouden en ontw apend vanwege grootschalige desertie en ontvreemding van wapens. Ze word en voor de keus gesteld over te gaan naar de Duitse politie of de Landst orm, of in het kader van de Arbeitseinsatz te worden gedeporteerd. De me este agenten weigeren over te gaan naar Duitse dienst en worden naar d e kampen gedeporteerd.

Het is niet bekend op welk moment Albertus op transport wordt gesteld, m aar ook hij wordt wegens weigering gehoor te geven aan Duitse bevelen af gevoerd en komt via Amersfoort in oktober 1944 in Neuengamme terecht.
Onder erbarmelijke omstandigheden wordt hij daar aan het werk gezet in d e baksteenfabriek en de kleiputten. Hij maakt er zeer lange dagen van ex treem zwaar werk terwijl hij blootstaat aan stelselmatige mishandeling d oor de bewakers. De rantsoenen zijn niet alleen volstrekt ontoereikend , maar ook nauwelijks eetbaar. Met honderden tegelijk worden de gevangen en in barakken ondergebracht, vaak met meerderen op een smerige brits. O nderdak, kleding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort z odat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en tot massale ster fte leiden.

Ook voor Albertus worden de geleden ontberingen uiteindelijk te veel. Hi j bezwijkt in het kamp op 27 december 1944, op 22-jarige leeftijd.