|
|||
Maria Theresia "Marianne" Douwes [I76796], dochter van Josephus Henricus Maria "Joop" van Baer en Catharina "Toos" Hemelsoet.
Alias: van Baer / Hemelsoet, geboren 21 jul 1939 Breda om 01:05 uur Vrouwenkliniek moederheil in het Ginneken Erkent door de moeder op 11 september 1939 De pijnlijke adoptiegeschiedenis van ongehuwde moeders in Moederheil Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was Moederheil het grootste doorgangshuis voor ongehuwde moeders. Na de bevalling moesten ze hun kind afstaan voor adoptie, vaak door rijke, katholieke families. Weliswaar werden daar ook veel Bredanaars uit traditionele huwelijken geboren, maar een deel van de geschiedenis is uitermate schimmig. Een boek door Eugénie Smits van Waesberghe en een radiodocumentaire door René Oomen schetsen een ontluisterend beeld. Moederheil werd in 1915 in Breda opgericht voor de Sint-Magdalena-stichting en de RK Vereeniging tot Bescherming van Meisjes. Het was een initiatief van enkele gegoede Bredase vrouwen en was toen gevestigd aan de Willemstraat. De instelling werd geleid door de Kleine Zusters van de Heilige Joseph en was gericht op 'het werkelijke heil der ongehuwde moeders', het zielenheil wel te verstaan. In de stichtingsakte stond nadrukkelijk: 'De ongehuwde moeder heeft gezondigd tegen God en tegen de Maatschappij. Liefst zoolang mogelijk voor de bevalling worden de ongehuwde moeders in het huis opgenomen; zoolang mogelijk, omdat de meisjes vooral voor de bevalling het meest geneigd zijn te luisteren naar vermaningen en goeden raad.' Met name de recente onthullingen over de Magdalende Laundries in Ierland maken duidelijk waartoe zoiets kan leiden. In 1924 verhuisde Moederheil naar Ginneken. De instelling kreeg toen ook een reguliere kraamkliniek en in 1929 kwam er een opleiding voor kraamvrouwen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Moederheil een afdeling voor gehuwde vrouwen waarmee het (deels) een gewone kraamkliniek werd waar menig Bredanaar het levenslicht zag. In de jaren zestig, toen het aantal kloosterroepingen drastisch terugliep, trokken de zusters zich geleidelijk terug en werden hun taken overgenomen door leken. De maatschappij ging langzamerhand ook anders aankijken tegen ongehuwde moeders en er kwamen nieuwe doelgroepen en in 1975 een nieuwe naam: Valkenhorst. Valkenhorst werd een opvanghuis voor vrouwen in crisissituaties (een Blijf van mijn Lijfhuis) en in 1986 werd de kraamkliniek gesloten. Valkenhorst kreeg nog andere maatschappelijke functies, maar in 1995 werd de instelling gesloten en het gebouw gesloopt. Daarmee is de geschiedenis echter niet afgesloten, want veel van de geadopteerde kinderen worstelen nog steeds met de vraag wie hun biologische ouders zijn., leeftijd 85 jaar Haar stiefvader is Johan Alphons Marie Douwes (* - + 20 september 1965, begraven 25 september 1965 mis H. Bavo, Berkenrode te Heemstede wonende te Heemstede aan de Herenweg 181, gehuwd met A C G Luiken.
Gehuwd 09 jul 1964 Heemstede, leeftijd 24 jaar (60 jaar gehuwd) Huwelijks ID nr. 2 (23215) met:
Christianus Eduard "Chris" Dessing [I76795], leeftijd bij huwelijk 34 jaar, zoon van Christianus Simon "Christ" Dessing en Anne Maria Margaretha Nozeman.
Geboren 28 jul 1929 Amsterdam, leeftijd 95 jaar. Beroep: drukker
Kinderen:
1.
Johannes "Johan" Dessing [I76797]Geboren 11 mei 1965 Amsterdam, leeftijd 59 jaar. Beroep: politicus 2.
Floortje "Floortje" Dessing [I76794]Geboren 31 aug 1970 Heemstede, leeftijd 54 jaar. Beroep: radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster, onderneemster, uitgeefster en schrijfster van reisboeken. Woonplaats: Amsterdam |