woman Anna van Saksen‏‎ #66278‎, dochter van Frederik I markgraaf van MeiÏenSaksen, keurvorst van Saksen (1423-1428) en Catharina van Brunswijk-Lüneburg‏.
Gedoopt ‎± 1420, overleden ‎± 1462‎, ongeveer 42 jaar

Huwelijk/relatie met:

man Lodewijk I van Hessen, landgraaf van Hessen‏‎ #66277‎
Alias: Vredevolle, gedoopt ‎06 feb 1402 Spangenberg (Duitsland), overleden ‎17 jan 1458 Spangenberg (Duitsland)‎, ongeveer 55 jaar

Kind:

1.
man Hendrik III van Opper-Hessen, landgraaf van Opper-Hessen‏‎ #66274
Alias: Rijke, gedoopt ‎15 okt 1440 Spangenberg (Duitsland), overleden ‎13 jan 1483 Marburg (Duitsland)‎, ongeveer 42 jaar
Hij behoorde tot het huis Hessen.

Landgraaf Lodewijk I van Hessen had in zijn laatste wil gespecifieerd da t Hendrik en zijn oudere broer Lodewijk II Hessen gelijk moesten verdele n, maar bij zijn dood in 1458 was dit testament al verdwenen. Lodewijk I I nam Neder-Hessen in met als hoofdstad Kassel, terwijl Hendrik III Oppe r-Hessen innam met als hoofdstad Marburg. Hendrik kreeg zijn bijnaam d e Rijke door zijn huwelijk met Anna van Katzenelnbogen en de territorial e winsten die zij als erfgename had meegebracht. Deze landerijen beteken den een enorme fortuinswinst voor Hendrik III, vooral door de lucratiev e inkomsten vanuit de tolheffing van de Rijn.

Niettemin kwam het tot een dispuut tussen Hendrik en zijn broer over d e precieze verdeling van het landgraafschap Hessen dat meer dan tien jaa r zou duren. Verschillende verdelingsverdragen en bemiddelingspogingen h adden geen effect en het dispuut escaleerde in 1468/1469 tot een open co nflict, de zogenoemde Broederoorlog van Hessen. Nadat de derde broer Her man, de latere aartsbisschop van Keulen, een vredesverdrag had opgesteld , kwam het tot hernieuwde onderhandelingen over de verdeling van Hessen . Als resultaat werd er in 1470 tijdens de bijeenkomst van de Staten va n Hessen een akkoord gesloten dat de traditionele grens tussen Neder- e n Opper-Hessen vastlegde. Enkele details over de verdeling bleven echte r onopgelost, maar verdere onderhandelingen waren niet meer nodig door d e dood van Lodewijk II in 1471. Hendrik nam vervolgens de voogdij van Lo dewijks zonen op zich, waardoor hij tot aan zijn eigen dood in 1483 zowe l Neder- als Opper-Hessen bestuurde. Zijn zoon Willem III volgde hem o p als markgraaf van Opper-Hessen.