man‎van Erp‏‎ [I15309]‎
Woonplaats: R.A. Oirschot, inv. nr. 137 B, periode 1 Jan. 1553 t/m 31 december 1553..
In de naam van God.
.
Op de avond van Nieuwjaarsdag in het jaar 1553 zijn als.
.
schepenen aangesteld :.
.
1. Peter Willems van Bruegel.
.
2. Michiel Dielis Lucas van den Schoet.
.
3. Leenaert Jacops (Keijmps, JT).
.
4. Peter Jans Crommen.
.
5. Rutgert die Lauwer.
.
6. Jan Geerits ( is dit Verhaegen?, zie blz. 63-v, JT ).
.
7. Michiel Henricks van den Schoet.
.
1>Verrenbest, b.p.de erfgenamen van Henrick Aelbrechts, Rutger Rutgers z. oon van der Hoeven, de gemeijnte, de erfgenamen van Henrick Corstens. Hi. eruit moet jaarlijks de grondchijns worden betaald. Verder verkoopt hi. j een beemd genoemd de Ouden Beemd, ter zelfder plaatse als hiervoor gel. egen, b.p. Henrick Peters, Michiel Lucas van den Schoet. Hieruit moet ja. arlijks anderhalf hoen als grondchijns worden betaald. Verder verkoopt h. ij een beemd genoemde de Heeren Bunder, gelegen in de gemeente Liempde. , zijnde het voorste deel, b.p. de straat. Hieruit moet jaarlijks 9 stui. vers als grondchijns worden betaald aan de hertog. Verder verkoopt hij e. en jaarlijkse pacht van 8 lopen rogge te ontvangen van Jenneken dochte. r van Gerits van Erp, weduwe van Leenaert Jan Hermans en haar kinderen. . Hij verkoopt dit genoemde bezit nu aan Henrick Willem Andriessen en d. e verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum en ge. tuigen als boven..
.
2>Er is een bepaalde kwestie ontstaan tussen de familie en kennissen va. n wijlen Aerden Pauwels Oppers als partij ter ener zijde en de familie e. n kennissen van Antonis Wijngaerts van Erp als misdadiger en partij te. r andere zijde, vanweg de doodslag die Antonis Wijngaerts heeft gepleeg. d op de persoon van genoemde Aerden Pauwels Oppers. Omdat genoemde Anton. is grote spijt heeft van zijn daad en om de vrede te bewaren, is men doo. r bemiddeling van goede mannen zowel van geestelijke als wereldlijke zij. de, tot een akkoord gekomen. Namens wijlen genoemde Aerden Pauwels Opper. s is daarvoor gekozen heer Joost Beelaerts priester, verder Natael Vos a. ls schout en Peter Willems van Bruegel, en vanwege Antonis Wijngaerts i. s benoemd heer Joost Corstiaens van den Velde, priester en Mathijs van d. e Santvoort. Deze arbiters moeten daarover een uitspraak doen die ze moe. ten onderhouden. Daarvoor verbinden zich ook Dirck en Goessen wettige zo. nen van wijlen genoemde Aert Pauwels Oppers ter ener zijde en verder Gee. rit Wijngaertszoon van Erp en nog Dirck Jan Willems van der Haege en no. g Aelbrecht Jan Thijssen namens de misdadiger op straffe van de bepaling. en bij zoenbreuk. Daarbij is bepaald dat als boetedoening Antonis Wijnga. erts of iemand in zijn plaats aan de St. Peterskerk te Oirschot een wass. en kaars moet geven van 3 pond gewicht, ook een zelfde kaars aan de ker. k van St. Oedenrode. Verder mag Antonis niet meer in Oirschot wonen.
R.A. Oirschot, inv. nr. 137 B, periode 1 Jan. 1553 t/m 31 decembe. r 1553..
.
.
R.A. Oirschot, inv. nr. 148 D, periode 1 januari 1617 t/m 31 december 16. 17.
.
Als bladzijdenummering is aangehouden de naderhand zelf aangebrachte pot. loodnummering, rechts bovenaan de bladzijde, in het origineel van het pr. otocol..
.
De regesten volgen verder exact het originele protocolboek..
.
anno 1617 ( schutblad ).
.
------------------------------.
.
Op Nieuwjaaravond 1617 zijn door meester Robbert van Voorn, licentiaat i. n beide rechten, schout van Oirschot, als schepenen aangesteld en beedig. d:.
.
1. Henrick Aelbrechts.
.
2. Goijaert Peters Verhoeven.
.
3. Jan Jan Aert Scheijntjens.
.
4. Dielen Dielen Dircks.
.
5. Wouter de Crom.
.
6. Gijsbert Pauwels van Croonenburg ( overleden op 4 mei 1617, en in zij. n plaats aangesteld Peter Goossens van Oudenhoven die op 24 mei van da. t jaar is beedigd.).
.
7. Bartel Adriaens van der Achter.
.
1>Henrick zoon wijlen Philips van Alphen die in Geldrop woont als man va. n Mariken, dochter van wijlen Michiel Henricks van Erp geeft hierbij goe. dkeuring aan de huur van een periode van 10 jaar, welke door Aert Roelof. s van Os als burger van de stad Den Bosch is aangegaan met Matheus Simon. s van Aelst voor schepenen alhier en voor poorters van Den Bosch gedaa. n op de 17e van deze maand inzake het vierde part waarop hij recht heef. t in een beemd nog onverdeeld zijnde gelegen in Oirschot herdgang Strate. n, b.p. Matheus Michiels, ( blanko niet ingevuld ), Jan Diercks, Jan Jan. ssen van Berendonck. Hij heeft dat bezit zelf danwel zijn vrouw geerfd b. ij de dood van genoemde Michiel Henricks en ook van zijn zuster Maijke. n ( schoonzuster is bedoeld, JT ) ook dochter van genoemde Michiel. Datu. m 21 oktober 1617, getuigen Verhoeven en Verachter..
.
2>Aert zoon wijlen Roelofs van Osch op grond van een machtiging die aa. n hem is verleend door zijn broer Jan Roelofs van Osch, als man van Jenn. eken dochter van wijlen Michiel Henricks van Erp, opgemaakt voor schepen. en van Nederloon d.d. 10 januari 1617 zoals ons dat is gebleken, verkoop. t hierbij het vierde deel van de beemd zoals is vermeld in de vorige akt. e, met recht van overpad door een pad aldaar zoals van oudsher gebruikel. ijk is over het erf van Jan Dircks. Het perceelsgedeelte wordt nu verkoc. ht aan Jan Aert Sijckens en de verkoper belooft alle lasten van zijn kan. t af te handelen, behalve het vierde part van de grondchijns en de dorps. lasten en er moet overpad worden verleend aan diegenen die daar recht o. p hebben. Verder wegen en waterlopen te moeten onderhouden. De lasten t. e aanvaarden per eerstkomende vervaldag. Verder is afspraak dat het huur. kontrakt van 10 jaar dat door genoemde Aert Roelofs ( van Osch ) was gem. aakt met Matheeus Simons van Aelst, d.d. de 17e van deze maand, zoals on. s is gebleken, gewoon door zal gaan, maar genoemde Jan Aerts als koper k. rijgt wel de huuropbrengst zonder die terug te hoeven betalen. Datum e. n getuigen als boven..
.
3>De koopsom van deze twee vierde delen bedraagt samen 66 gulden die Ja. n Roelofs van Osch en Henrick Philips van Erp verklaren van Jan Aert Sij. ckens te hebben ontvangen. Datum en getuigen als boven..
R.A. Oirschot, inv. nr. 148 D, periode 1 januari 1617 t/m 31 decem. ber 1617.
.
.
R.A. Oirschot, inv. nr. 129B, periode 1 Jan. 1522 t/m 31 december 1522. . (Vanwege Kerststijl 26 december 1521 t/m 25 december 1522).
.
Er zijn verder in het gedeelte van het jaar 1522 een aantal aktes van he. t jaar 1524 en 1525 ingebonden en voorin is zelfs een kopie-akte opgenom. en van het jaar 1492..
.
Schepenen:.
.
1. Lodewijck van Herzel..
.
2. Caerl Cleijnael.
.
3. Goijaert Willem Aelbrechts.
.
4. Jan Colen.
.
5. Henrick Goijaerts (Eeckerschot).
.
6. Andries van de Laeck.
.
7. Meester Aelbrecht van Vlierden.
.
Jan, Willem en Dirck, broers, verder Beatricks en Lisbeth zijnde hun zus. ters met Willem Stadakker als hun voogd hierin, zijnde allen wettige kin. deren van Jan Houbraken die deze had verwekt bij Lisbeth dochter van Wil. lem Stadakkers, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze na de doo. d van hun vader Jan en hun moeder Lisbeth hebben geerfd en zulks na advi. es hierover van hun familie en vrienden..
.
Genoemde Jan en Dirck als broers krijgen samen een huis, tuin etc., me. t schuur, welk bezit eerder eigendom was van Wouter Metten Stelten same. n met de bocht land gelegen in herdgang Aerle, b.p. de gemeenschappelijk. e straat, Philips Henricks van de Schoot, Aelbrecht van de Maerselaer, H. enrick van Best en meer anderen, een weg daar meestal de Geelenrijtse st. raat genoemd, Henrick Henrick van de Maerselaer. Nog krijgen ze een stu. k land genoemd de Audenakker, gelegen in de zelfde herdgang, b.p. de Gee. lenrijt, Aelbrecht van de Maerselaer, Gerit Willems. Lasten uit het bezi. t zijn 3 Bossche muddes rogge en daar ook te leveren aan de erfgenamen v. an joffrouw van Erp, nog een half mud rogge, Bossche maat en in Den Bosc. h ook te leveren aan Joseph in Spaengien, nog 3 Bossche zesters rogge aa. n de H. Geest van Den Bosch, nog een half mud rogge maat van Oirschot aa. n de kapel van St. Odulphus, nog een half mud rogge aan de H. Geest va. n Oirschot, nog een half mud rogge aan het altaar van St. Antonius in d. e kerk van Oirschot, nog 10 stuivers per jaar aan de heer van Houfalise. . Verder krijgen ze samen nog een stuk beemd genoemd de Broekbeemd geleg. en aan de Roijrijt, b.p. de erfgenamen van Jan zoon heer Jacop Brouwers. , Adriaen Harnismaker, de gemeenschappelijke straat, Beertram van den Sp. ijker. Lasten hieruit zijn anderhalve oude grote als grondchijns. Nog kr. ijgen ze een pacht van een half mud rogge uit een aflosbare pacht van ee. n mud, dat wordt betaald oor Willem Steijnen..
R.A. Oirschot, inv. nr. 129B, periode 1 Jan. 1522 t/m 31 decembe. r 1522. (Vanwege Kerststijl 26 december 1521 t/m 25 december 1522).
.
.
R.A. Oirschot, inv. nr. 141 A, periode 1 jan. 1571 t/m 31 december 1571..
.
Als bladzijdenummering is aangehouden de potloodnummering rechts onderaa. n de bladen, later in het protocol aangebracht..
.
De regesten volgen exact de volgorde zoals die in het originele protocol. boek..
.
Indien iemand deze bewerkingen anders dan voor eigen onderzoek gebruikt. , gaarne vermelding van mijn naam..
.
J. Toirkens.
.
Canada, januari 2006.
.
90).
.
In de naam van God..
.
--------------------------.
.
Op Nieuwjaarsavond als het jaar 1571 is begonnen (waarschijnlijk bedoeld. e men Oudjaarsavond, 31 december 1570, JT) zijn de navolgende personen o. pgeroepen vanwege de Heer van Oirschot om als schepenen te gaan fungere. n en dezen hebben op 13 januari daarna de eed afgelegd..
.
1. Jan van Esch.
.
2. Peter Henricks van den Schoet.
.
3. Adriaen Martenssoen van der Heijden.
.
4. Peter Jan Goessens.
.
5. Joost Aertsoen die Leeu, overleden .......
.
6. Jan die Crom die Jonge.
.
7. Wouter Dirckszoon van Hout, overleed 1579.
.
Peter zoon wijlen Pauwels Janssn. van der Hort ( ?, JT ) als man van Ijd. a dochter van Henrick van Erp, heeft beloofd on aan Dirck Dielis Hoppenb. rouwers ten behoeve van Willem zoon wijlen Willem Goessen Scepens voorta. an een jaarlijkse rente te gaan betalen van twee gulden steeds vervallen. d met Pinksteren en voor de eerste keer per a.s. Pinksteren, op onderpan. d van een beemd genoemd den Houtman, gelegen in Oirschot herdgang Strate. n ter Ameijden, b.p. Jacop Verloijen, de erfgenamen van Lauwreijs van de. r Hoeven, Lijsken dochter van Henrick van Erp, de straat. Datum 14 mei 1. 571, getuigen Heijden en Peter Goessens..
.
Dirck zoon wijlen Dielis Hoppenbrouwers namens Willem zoon wijlen Wille. m Goessen Scepens staat aflossing van de rente toe op Pinksteren van el. k jaar, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 29 guld. en en de achterstallige termijnen. Datum en getuigen als boven..
R.A. Oirschot, inv. nr. 141 A, periode 1 jan. 1571 t/m 31 decembe. r 1571.

ca juli 1369:
Heer Willem van der Aa, ridder, en Gerit zijn broer beloven Lucas van Erpe waarborg.
(SAB, RA R 1175 fol. 180)

1406:
Henrick van Zulikum en zoon Roelof de kamp 't Moerscot tussen erf van Heer Henrick van Duffel en van Herlaer en Heer
Goossen van Aa, ridder, etc.
voor 1/4 verkregen van Heer Goossen van Lynden, ridder, en vrouwe Sophie zijn echtgenote weduwe van Marcelis van Os en
Dirckske haar dochter (tegen cijns) en grondcijns en XI pond geld,
en voor 1/4 van Henrick Henricsz. van Baex bij koop,
en de helft van de kinderen en erfgenamen van w. Goyaert van Erpe,
en land die Rumelsche beemde verkregen van Heer Dirck Rover, ridder,
verkoopt hij aan Wouter van Griensvenne, waarna Heer Goossen van Aa, ridder, en Gerit van Aa zoon van Heer Willem van
Aa, ridder, en Gerit Vos van Berze schoonzoon van Henrick van Zulikem afstand doen t.b.v. Wouter, eveneens Liesbeth weduwe Art Berwout, Wouter belooft Henrick z.v.w. Aert Berwout een cijns, waarna Liesbeth wed. Art Berwout een cijns uit de
hoeve ten Brekelen op Hezeacker en de Heywas van die hoeve en de camp Moerscot welke cijns zij gekocht had van Henrick
van Zulikem opdraagt aan Heer Goossen van Aa c.s. en Gerit van Berze z.v.w. Claes.
(SAB, RA R 1184 fol. 269)

17 oktober 1411: (festo Luce)
Gerit van der Aa soen wilneer Heren Willems van der Aa, ridder, mechtich gemaect heeft quyt gescolden Vrou Marie van
Hoerne gravinne van Mar van alle scade ende rest die welc Gerit bovengeschreven ende Florijs van der Aa sijn broeder
gehadt hebben als van der pandinghe die welc heer Jan van Brakel, Gerit van der Aa soen wilneer Gerits van der Aa, Jan
Zerijs van Erpe, Aleyte van Os Dircs dochter van Steenre ende Dirc van Ghemert voortijts gedaen hebben op heren Willem
van der Aa en op mijn goede etc.
(SAB, RA R 1187 fol. 243)

21 febr. 1435:
Schepenen in Den Bosch oorkonden, dat Lucas van Erp, zoon van w. Gerlacus en Gerardus van der Aa, zoon van w.
Gerardus van der Aa, zoon van w. Goeswinus van der Aa, ridder, hebben verkocht aan Dirck gezegd van Hees nat. zoon
van w. heer Johannes van Os, eertijds kanunnik van Luik, een erfpacht, groot 6 mud rogge, 's jaars, Bossche maat,
verschijnende op 2 febr. en gevestigd op een hoeve met toebehoren van w. Gerlacus voornoemd, gelegen in de parochie van Hezewyck.
(SAB, het Oud-archief van het Groot-Ziekengasthuis te 's-Hertogenbosch, regest nr. 791)

Hij was gehuwd (1) met Christijn van Erpe, dochter van Lucas Geerlinck Lucasz. van Erpe en Catharina van Stakenborch.

1454-1455:
Jkv. Christijn dochter w. Lucas Geerlinck Lucas van Erpe weduwe van Gerit van der Aa, zoon w. Gerit van der Aa, zoon w.
Heer Goossen van der Aa en haar schoonzoon Willem Scoef,ridder, man van jkv. Luca.
(SAB, RA R 1225 fol. 71vo-74)
Van hen is een kind bekend:
1 Luca van der Aa.
Zij was gehuwd met Willem Scoef. Willem, ridder.
Hij was gehuwd (2) met Oda van Montfoort, dochter van Willem van Montfoort en Anna van Baer.
Zij was eerder gehuwd (1) met Dirk van Petershem.

13 augustus 1449:
Willem van der Aa Floriszoon draagt op aan Henrick van Huern, Heer tot Perweijs, Duffel enz. al zijn recht aan het goed
Nieuw-Herlaer, ten behoeve van Henric van der Aa Gerritsz. Hierover waren als mannen van leen Goijart van Erp,
anders genaamdd van Middegael, Gerrit Eijck, Andries Aelbrechtszoon van Ghestel en Henrick van den Colck Dircksz.
(Nieuwe catalogus van oorkonden en handschriften van het Prov. Gen. van K en W in Noord-Brabant, 1900,, nr.136.)

Maria van der Aa, dochter van Jan van der Aa (VIII-A) en Maria Petersdr. Pels, is overleden in 1530.
Zij was gehuwd (1) met Herman Coenen.
Van hen zijn drie kinderen bekend:
1 Christiaan Coenen.
2 Geertruid Coenen.
3 Ricalt Coenen.
Zij was gehuwd (2) met Lucas van Erp.
Van hen is een kind bekend:
4 Jan van Erp.
(Nico van Dinter, genealogie van der AA in de middeleeuwen)

6 april 1459:
Ambrosius de Dynter is in het bezit van het goed de Strootbolle gelegen in de parochie van Sint Oedenrode, bij vonnis van de leenmannen van Brabant van 12 maart 1459 verkregen als betaling door Jan van Erp en zijn vrouw Agnes van Sompeke vanwege een rente die zij hadden afgegeven aan Ambrosius. gevestigd op deze goederen.
(L. Galesloot, inventaire des archives de la cour fodale de Brabant, Bruxelles-Hayez 1870-1884, deel I, nr. 28 Register intitul en dos: Denombrementen van Loven en Thienen 1530, blz. 162 (fo. 173vo))


3 december 1470.
Schepenen in 's-Hertogenbosch oorkonden, dat Johannes die Lodder, priester, zoon van w. Wilhelmus, en Henricus, zoon van w. Johannes Rutgerszoon, aan Wilhelmus Haerdscheen, hebben verkocht 7 hond land, gelegen in de parochie Nuwelant, ter plaatse gezegd "die gemeyn cort hoeve" tussen het erf van Godefridus van Erp enerzijds en dat van Wilhelmus Haerdscheen, zoon van w. Wilhelmus, anderzijds en strekkende vanaf het water, gezegd "Shertogen Wetering" tot de dijk, gezegd "den gemeynen Hoefdijk".
Datum tercia die mensis Decembris, anno Domini millesimo quadringentesimo septuagesimo.
(oorspr. inv. nr. 27, regestnr. 111, inventaris v/h Ou-archief v/h Zinnelooshuis te 's-Hertogenbosch, door H.J.M. van Rooij, 1932.)


1>Cornelis Smeets als gemachtigde voor Joffrouw Katarijn weduwe van Jan van Erp heeft haar achterstallige vordering aangetoond met schepenbrief van Oirschot inzake een jaarlijkse rente van 8 Kruijskens Motoenen, van goed goudgehalte en gewicht, welke rente 2 jaar onbetaald is gebleven. Deze 8 Kruijskens Motoenen had Aernt van der Braecke eerder verklaard schuldig te zijn, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag aan Willem Lippenzoon van Lummel (?) uit bezit dat Aert van deze Willem had gekocht, eerder eigendom van Jacop Vos van Beerze. Als extra zekerheid heeft Aert nog een beemd in onderpand gegeven gelegen aan Parkensvoort, b.p. het erf van Vosken, Grieten Gielis, de kinderen van Wouters, conform schepenbrief d.d. 11 oktober 1371. Cornelis Smeets heeft de uitwinning geregeld en Henrick Rutger Goessens van Oudenhoven heeft de koop ervan verworven voor de achterstand van 16 Kruijskens Motoenen en voor de kosten van de procedure. Het pand is ook in Den Bosch gepubliceerd geweest. Datum 5 maart 1500, getuigen Jan de Crom, Jacop Ansems.

2>Schepenen verklaren dat ze een huis hebben geinspecteerd eerder eigendom van Henrick de Lubber, gelegen in herdgang Spoordonk, b.p. wijlen Aert van Campen, de gemeenschappelijke straat. Dat huis en betimmering is zeer ernstig vervallen, geheel dakloos en de opschoten liggen op de grond. Het is een volledige bouwval en als het huis er nog een jaar langer staat is het niet veel meer waard. Als oorkonde opgemaakt op verzoek van Cornelis Smeets die gemachtigde is voor joffrouw van Erp. Datum 20 augustus 1500. (geen getuigen vermeld, JT)

3>Heer Franck de Haest priester en rector van het H. Geestaltaar te Oirschot heeft zijn achterstallige vordering aangetoond met een schepenbrief van Oirschot inzake een rente van 12 schillingen per jaar die 4 jaar onbetaald is gebleven. Die rente had Jan van der Hofstad, zwager van heer Willems van der Meeren verkocht aan heer Willem van der Meeren ten zijnen behoeve en ten behoeve van de erfkapelaans van het H. Geestaltaar na hem. De rente zal jaarlijks worden betaald door Goeden Groijs en diens erfgenamen na hem, steeds op Kerstavond op onderpand van een stuk land en heide, gelegen in herdgang Spoordonk, waarvan Claes die Vloeder het andere deel heeft volgens brief van 31 mei 1359. Daarop heeft Melis Peters (=van de Schoot, vorster, JT) de uitwinning verzorgd en Cornelis Smeets verwierf de koop ervan namens joffrouw Kathelijn van Erp, omdat die anders haar aanspraken daarop zou verliezen. Daarna zijn heer Frank en Cornelis in herberg de Leeuw gaan zitten ( ik neem aan voor het opbod, 3 dagen na de inzet, JT) om het tegen het hoogste bod te verkopen. Daar is Thomas Gielis gekomen en heeft bovenop de lasten nog 6 kannen wijn beloofd en 1 stuiver en heeft daarom de koop verworven op dat moment. Maar daarna heeft Cornelis als gemachtigde voor joffrouw Katarina de koop willen hebben omdat ze daar anders haar vordering op zou verliezen zijnde 8 Kruijskens Motoenen per jaar die 3 jaar onbetaald is gebleven en heeft daar bovenop 5 Kruijskens Motoenen per jaar meer geboden in mindering op de 8 motoenen en nog 2 Kruijskens Motoenen als achterstand en ook alle achterstand etc. van heer Frank en diens kosten. Derhalve heeft Cornelis Smeets de koop verworven. Datum 3 augustus 1500, getuigen Crom, Ansem, Aelbrecht en Daniel. (akte is met inkt donker gemaakt en komen te vervallen, vervangen door akte blz. 28-r, JT)

4>Heer Frank de Haest, priester en rector van het H. Geestaltaar te Oirschot heeft met 2 schepenbrieven zijn achterstallige vorderingen aangetoond voor in totaal een rente van 22 schillingen per jaar die 4 jaar onbetaald zijn gebleven. In de ene schepenbrief had Joerden Claes Vloijers aan heer Willem van den Meeren en aan de erfkapelaans van het H. Geestaltaar na hem, een jaarlijkse rente beloofd van 10 schilingen, steeds op Kerstavond te betalen, op onderpand van een tuin en beemd waarop het huis van genoemde Joerden stond, gelegen in herdgang Spoordonk, b.p. het oude huis van Claes Vloijers, het Vreijlaer, de dijk daar eerder eigendom van Kerstinen Leeuwkens, alles volgens de brief d.d. 5 mei 1359. De andere schepenbrief maakt melding van een rente van 12 schillingen per jaar die Jan van der Hofstad aan zijn zwager heer Willem van der Meeren had verkocht ( of beloofd?) ten behoeve van hem en de erfkapelaans na hem, steeds te betalen op Kerstavond op onderpand van een stuk land en beemd gelegen int Vreijlaer hergang Spoordonk, conform schepenbrief Oirschot d.d. 31 mei 1359. Daarop heeft Melis (van de Schoet, vorster te Oirschot) de uitwinning verzorgd en Cornelis Smeets als gemachtigde voor joffrouw Katalijn van Erp had de koop verkregen voor de achterstallige vordering van heer Frank en voor de kosten van de procedure en voor 16 Kruijskens Motoenen als achterstand. Het pand is ook gepublicieerd geweest in Den Bosch en die hadden een koopdag in Oirschot vastgesteld in de Leeuw om de finale verkoop te houden, volgens een certificatie van Claes Pels. Daarbij is Thomas Gielis verschenen en heeft daar bovenop nog 6 kannen wijn en 1 stuiver eens geboden en op dat moment de koop behouden. Maar daarna is op de derde dag Cornelis weer verschenen en die wenst de koop te verkrijgen anders zou joffrouw van Erp er 8 Kruijskens Motoenen op verliezen en heeft een bod gedaan van 5 Kruijskens Motoenen per jaar in mindering op de 8 Kruijskens Motoenen per jaar en nog 4 Kruijskens Motoenen voor de achterstand. Hij zal verder ook alle kosten betalen en de vorderingen etc. van heer Franck. Het pand is ook in Den Bosch gepubliceerd geweest volgens een certificatie van Claes Pels daar. Cornelis Smeets heeft daaropde koop verworven. Datum 3 augustus 1500, getuigen Crom; Ansems, Aelbrecht en Daniel. ( wordt de rente dan voortaan 3 Kruijskens Motoenen?, JT )
(R.A. Oirschot, inv. nr. 126, periode 1 Jan. 1500 t/m 31 december 1500.)


1>Verschenen is Geerlick van der Moest ( als man van Beatrijs is doorgestreept, JT) en verkoopt nu aan Geerlick natuurlijke zoon van Lucas van Erp die een stuk land genoemd de Mispelterren, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. het erf dat eerder van Marie van Oudenhoven was, Dirck van de Laeck, Jan van der Haest, Jan Beckers, de straat, Willem van Dormalen. Dat perceel had Kathalijn zijnde de vrouw van Geerlick van der Moest, hem in een testament nagelaten en Geerlick doet nu afstand van het bezit ten gunste van Geerlick van Erp en belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve twee pond paijment aan meester Gerit Hoerkens (?) en nog een halve oude grote per jaar in het boek van van der Aa (= Gerart van der Aa, JT) . Datum 18 maart 1470, getuigen Jacop van Dormalen, Dirck Huijskens en Dirck van Ellaer.
2>Verschenen is Geerlick Lucas van Erp en belooft nu aan (Geerlick van der Moest is doorgestreept, JT) aan Herman Heijnen Hermans van Acht, die per a.s. Maria Lichtmisdag 11 peter te gaan betalen, elke peter gerekend tegen 18 een een halve stuiver, met nog een half mud rogge, Oirschotse maat. Actum als boven.
3>Verschenen zijn hier Goeswijn en Niclaes, broers en wettige kinderen van wijlen Thomas van Oudenhoven, verder Geerlick van de Melcroth als man van Claes wettige dochter van genoemde Thomas nog Willem Willem Vos als man van Mecteld, ook dochter van genoemde Thomas en nog Jan Jan Bierkens als erfgenaam vanwege diens moeder Kathalijn wettige dochter van genoemde Thomas van Oudenhoven en hebben een boedeldeling gemaakt van het bezit dat hen is nagelaten na de dood van hun vader Thomas en hun moeder.
Genoemde Claes, Geerlick en Jan krijgen samen een huis, tuin, grond etc., vanaf de post van de Loesmansakker en vandaar noordwaarts tot aan het erf van Claes Velder (?) en verder naar de gemeijnte toe waar men een paal zal aanbrengen. Nog krijgen ze een stuk land genoemd de Assenboom, groot ca. 4 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. de gemeenschappelijke waterlaat daar genoemd de Bittushoeve, Ervaerts van der Hoeven, Peter Beijsen. Nog krijgen ze een stuk land genoemd de Mispelterren, groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Jan Beckers, Geerlick Lucassen (van Erp, JT), Nog krijgen ze een stuk land genoemd de Diepsteegde, b.p. Gijsbrecht Jans van der Lijnden, Henrick Loijen. Nog krijgen ze een stuk beemd genoemd de Roijen (?) Uutfank, groot ca. een bunder, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Aert Korstiaens en zijn kinderen, Willem Staecken, Nog krijgen ze een beemd genoemd de Vloet, groot ca. anderhalf bunder ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Michiel Verwers, Mechteld van Gewanden en de natuurlijke kinderen van Henrick van der Capellen. Nog krijgen ze de helft van een stuk beemd groot ca. 4 bunders, genoemd de Twaalf Bunders, ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. de natuurlijke kinderen van Henrick van der Capellen, de kinderen van Willem Jacops, Henrick van Tuldel. Nog krijgen ze een pacht te Eindhoven van 11 mud en 4 lopen rogge per jaar, te Hersel 7 mud rogge per jaar, Oirschotse maat, nog van Geerlick van den Melcroth 2 mud rogge, Oirschotse maat per jaar, nog 12 stuivers per jaar volgend de boeken en rollen ervan (grondchijns, JT) nog 3 en een halve lopen rogge van die van Hersel alles volgens schepenbrieven. (totaal 20 mud 4 lopen, JT)
R.A. Oirschot, inv. nr. 123A, periode 1 Jan. 1470 t/m 31 december 1470. (vanwege Kerststijl 26 december 1469 t/m 25 december 1470)


Schepenen in Oirschot verklaren hierbij plechtig dat voor ons is verschenen Simon Janssen van der Bocht als pachter op de hoeve van de Hasenbosch in de gemeente Zeelst eigendom van heer Willem van Erp, ridder en wettige zoon van wijlen Rutger van Erp en hij verklaart dat hij namens de genoemde heer Willem van Erp, aan Daniel Aerts van der Meijen in diens huis te Oirschot jaarlijks de rogpacht levert, die deze heer Willem aan genoemde Daniel jaarlijks is verschuldigd, volgens de brieven ervan uit een hoeve etc. genoemd het Ravelschot gelegen in de gemeente Lieshout die nu eigendom is van Henrick de Brouwer, welke pacht Rutger van Erp eerder had verkocht aan heer Willem van Petershem en diens broer Daniel, en welke pacht Daniel van der Meijden weer had gekocht van genoemde heer Willem van Petershem en diens broer Daniel. Datum 16 januari 1492, getuigen Esp en Ansems.
R.A. Oirschot, inv. nr. 125B, periode 1 Jan. 1492 t/m 31 december 1492. (Vanwege Kerststijl 26 december 1491 t/m 25 december 1492)

Huwelijk/relatie met:

N.N.‎
Kind: