man Harm Andries Nap‏‎ #65701‎, zoon van Andies Nap en Trijntje Jans‏.
Gedoopt ‎30 okt 1728 Oude Pekela, overleden ‎20 apr 1804 Nieuwe Pekela‎, ongeveer 75 jaar

Huwelijk/relatie met:

N.N.‎

Kind:

1.
man Harm Harms Nap‏‎ #65700
Gedoopt ‎11 okt 1767 Nieuwe Pekela, overleden ‎10 jun 1832 Groningen‎, ongeveer 64 jaar. Beroep: houtkoper / negotiant / raadslid gemeente Groningen / voorzitter Kamer v an Koophandel in Groningen. Woonplaats: Groningen
De Groningse 'Kamer van Koophandel en Fabryken' kende in 1829 een moeiza me start. Hoewel de schoonzoon van voorzitter Nap als betaalde kracht i n dienst was genomen, had de Kamer de eerste jaren weinig aan hem. De sc hoonzoon, De Gavere genaamd, vervulde vier jaar lang namelijk een ander e dienst. Vanwege de Belgische opstand verbleef De Gavere als militair i n Zuid-Nederland en werd zijn werk voor de Kamer waargenomen door secret aris Schilthuis.
Eeuwenlang zijn ambachtslieden en kooplieden verenigd in gilden. In de F ranse tijd komt er een einde aan deze organisatiestructuur. Keizer Napol eon stelt per 1 januari 1811 in Nederland 'Kamers van Koophandel' in naa r Frans voorbeeld. Als de Fransen worden verdreven, blijven de Kamers be staan en in 1815 krijgen ze, uit naam van koning Willem I, een 'reglemen t van orde'.
Groningen krijgt niet direct een Kamer, maar in 1829 acht een 'aantal pe rsonen' de tijd rijp en richt zich tot het Ministerie van Binnenlandse Z aken en Nationale Nijverheid. De provinciale gouverneur - baron G.W. va n Imhoff - adviseert positief, maar laat het ministerie wel weten dat zi jns inziens in Groningen niet alle bepalingen van het reglement van ord e hoeven worden gevolgd. Volgens hem is het 'te voorzien, dat de werkzaa mheden niet zo vele zullen zijn, dat het nodig zou wezen, dat zij, ter a fdoening derzelve, geregeld twee maal in de week vergaderen'. Om dezelfd e reden meent hij dat B&W jaarlijks geen duizend, maar slechts vijfhonde rd gulden hoeven te doneren.
Op 6 november 1829 maakt Willem I per Koninklijk Besluit bekend dat Gron ingen voortaan een 'Kamer van Koophandel en Fabryken' heeft. Als plaatsv ervanger van baron Van Imhoff installeert burgemeester J.F. van Iddeking e op 28 november in de raadszaal de twaalf bestuursleden van de Kamer. Z es dagen later vergaderen zij voor het eerst en kiezen uit hun midden d e oudste - de 63-jarige houtkoper Harm Harms Nap - tot voorzitter en d e jongste - de 30-jarige graanhandelaar Ulferdus Gerhardus Schilthui s - tot secretaris.

De Kamer besluit een keer in de veertien dagen op donderdag om 16 uur t e vergaderen. Het vraagt en krijgt van het gemeentebestuur daarvoor de b eschikking over een lokaal in het stadhuis. Uit een stuk uit 1841 blijk t dat dit het vertrek op de tweede verdieping in de noordoosthoek van he t stadhuis is geweest, de huidige kamer van wethouder Paas.

Tijdens de eerste donderdagvergadering - op 17 december 1829 - wordt d e aanstaande schoonzoon van voorzitter Nap - de 26-jarige Mr. Pierre Lam bert ('Petrus Lambertus') de Gavere - benoemd tot betaalde kracht. Voo r zijn secretariaatswerk zal De Gavere jaarlijks tweehonderdvijftig guld en ontvangen. De benoeming wordt op 12 februari 1830 door de koning goed gekeurd.

De Gavere is nauwelijks aan zijn werkzaamheden voor de Kamer begonnen o f hij wordt opgeroepen zijn militaire dienstplicht te vervullen. De Gron inger moet naar Zuid-Nederland om deel te nemen aan de strijd tegen de B elgische opstand. Zijn werk bij de Kamer wordt zo goed en zo kwaad als m ogelijk waargenomen door secretaris Schilthuis. Een van de eerste klusse n van de Kamer is het maken van een inventarisatie van alle aanwezige be drijven. Verder is de Kamer in de eerste plaats een adviesorgaan, bijvoo rbeeld met betrekking tot de verbetering van de infrastructuur.

In 1833, als drank- en graanhandelaar Pieter Damsté de overleden Nap al s voorzitter is opgevolgd, is het bestuur flauw van De Gaveres langdurig e afwezigheid. Namens het bestuur doet Schilthuis een poging hem voor on bepaalde tijd met verlof vrij te krijgen. Maar het ministerie is niet ge voelig voor Schilthuis' pleidooi en legt het verzoek naast zich neer. Pa s in april 1834 keert De Gavere in Groningen terug en hervat zijn werk v oor de Kamer.

De Gavere neemt niet alleen het secretariaatswerk over van Schilthuis. A ls de graanhandelaar in 1844 verhuist naar de Noorderhaven NZ, doet hi j ook zijn huis op de hoek van de Herestraat en de Kleine Pelsterstraa t over aan De Gavere. De twee hebben daarna nog acht jaar met elkaar t e maken. Hoewel De Gaveres zwager Christoffer Meijer Nap in 1852 voorzit ter van de Kamer van Koophandel wordt, helpt de familierelatie hem dit k eer niet. Na 22 jaar wordt De Gavere niet herbenoemd en bedankt voor bew ezen diensten.