Nieuws

 

* Loterij:

14 maart 2007: Uitslag loterij

Uitslag van de tweede loterij van kinderboerderij de Kromme Akker. De prijzen liegen er niet om! De hoofdprijs is een heuse TV/DVD combinatie.

Binnenkort vindt U hier de winnende lotnummers!
(uitslag onder voorbehoud van typefouten)

 

* Geboortegolf:

16 maart 2006:

Ja hoor eindelijk. De eerste lammetjes zijn geboren. De Jacob schapen zijn bevallen van 3 kerngezonde lammetjes. Op 21 februari werd het eerste lammetje geboren. Die mocht al gauw met haar moeder gaan huppelen in de wei. Op 7 maart werd er een drieling geboren. Helaas heeft een van de lammetjes het niet gered. De andere twee zijn springlevend. Toch waren er wat problemen tussen moeder en dochter. Kort na de geboorte is er een lammetje onder de poort van het hok in de stal ontsnapt. Ze werd terug gevonden bij de ezeltjes in het hok. Wel komisch, maar omdat ze kort na de geboorte niet bij moeder in de buurt was, accepteert moeder schaap haar dochter niet als haar lam. Onze schapen deskundige heeft geadviseerd om mama schaap vast te zetten zodat beide lammetjes bij haar kunnen drinken. In de hoop dat er weer een goede moeder-kind relatie zal ontstaan.

Mocht dit niet binnen een week na de geboorte gebeuren dan gaan de vrijwilligers en stagiaires het lammetje groot brengen met de fles. Het is dus nog even afwachten hoe het gaat verlopen. We hopen natuurlijk dat het lammetje geaccepteerd gaat worden door haar moeder. De volgende geboortes zullen niet lang meer op zich laten wachten. De verwachting is dat de dwerggeitjes Beppie en Trico als eerste zullen bevallen. Kort daarna zullen de Lakenvelder geit en de witte Saane geiten hun kleintjes krijgen. Er staat dus nog heel wat familie uitbereiding op ons te wachten. We houden de bezoekers en lezers van de Langstraat op de hoogte. Kun je niet wachten op berichten in de krant wandel dan gewoon regelmatig even binnen op de kinderboerderij. Wie weet ben je dan de eerste die zo’n schattig geitje of lammetje te zien krijgt.
Hopelijk zien we iedereen weer op de Kromme Akker.

 

 

* Sterren kijken op de kromme akker:

9 maart 2006:

Op donderavond 3 maart was het dan zover. Vanaf 19.00 uur begonnen de voorbereidingen. Dhr. Rinus Rekkers monteerde zijn reusachtige telescoop op het terras van de Kromme Akker. In het educatief centrum werd de beamer getest waarmee de presentatie over de sterren en planeten zou worden gedaan. Gelukkig geen technische storingen.

Volgens de sterrendeskundige bofte we met het weer. Overdag had het regelmatig gesneeuwd maar op deze avond waren de weergoden ons goed gezind. Het was een heldere avond en tijdens de voorbereidingen kregen we al uitleg over wat er boven ons hoofd te zien viel. Tegen 20.00 uur kwamen de bezoekers die geïnteresseerd waren in de mysterieuze sterrenwereld. Het educatief centrum was aardig vol toen Dhr. Rinus Rekkers met zijn presentatie begon. Er waren ook veel kinderen die meer over de sterren wilden weten. Sommige kinderen hadden zelfs al een cursus sterrenkunde voor de jeugd gevolgd. Onze gastspreker geeft deze speciale cursussen voor kinderen vanaf 9 jaar. De zelf ontworpen presentatie van Dhr. Rinus Rekkers was een groot succes. In begrijpelijke taal vertelde hij vol overgave over zijn passie, de sterren en planeten. Zo kwamen we onder andere meer te weten over de Orionnevel. Daar ontstaan nieuwe sterren. Het wordt de kraamkamer van het heelal genoemd. Nog veel meer informatie en leuke weetjes werden er tijdens deze avond verteld. Na de presentatie werd het de hoogste tijd voor wat praktijkervaring in het sterren kijken. Alle belangstellenden kregen de mogelijkheid om door de telescoop te kijken. Saturnus schitterde aan de hemel. De helderste ster Sirius (op de zon na) liet zich ook duidelijk zien. Helaas kwamen er steeds meer wolken voorbij drijven. Maar iedereen heeft Saturnus door de telescoop kunnen bewonderen. Tijdens deze avond was er ook gelegenheid om het zelf geschreven boek van Rinus Rekkers aan te schaffen ‘sterrenkunde voor de jeugd’. Dit is een mooi en informatief boek dat beslist de moeite waard is voor kinderen en oudere die interesse hebben in dit onderwerp. Je kunt op de kinderboerderij het boek bekijken en als je het zelf wilt aanschaffen is het te bestellen bij de sterrenwacht Mercurius. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.sterrenwacht-mecrcurius.nl Voor degene die deze avond hebben gemist hebben we goed nieuws. Dhr Rinus Rekkers was zo enthousiast dat hij beloofd heeft om volgend jaar weer een avond ‘sterren kijken’ te komen presenteren. Als er genoeg animo is onder de Bergse jeugd bestaat er een kans dat er in de toekomst een speciale cursus voor de jeugd wordt gegeven over sterrenkunde.
Hopelijk zien we iedereen weer op de Kromme Akker.