Home Het nieuws Nieuws van kinderboerderij de Kromme Akker
Nieuws van kinderboerderij de Kromme Akker PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door <a href="https://colani.nl/kibo1/index.php?option=com_comprofiler&amp;task=userProfile&amp;user=64&amp;Itemid=50">Rob Elbers</a>   
vrijdag, 01 januari 2010 12:57

 

Op kinderboerderijen in de regio is het risico van Q-koorts uiterst klein.

 

Er is onduidelijkheid ontstaan over Q-koorts en besmette bedrijven in de regio. Dat blijkt uit een brief van het Ministerie van Landbouw die sinds een paar weken her en der en vrij willekeurig op deurmatten valt.

 

In de aanhef meldt de brief van het ministerie dat 'in de buurt van uw woonadres op een melkgeitenbedrijf Q-koorts is vastgesteld'. Omdat de bezorging van de brief nogal willekeurig gebeurt, ontstaat onduidelijkheid. Ook is vaak niet bekend om welk bedrijf het gaat.

 

Bij de diverse kinderboerderijen komen veel vragen binnen van verontruste ouders of zij met hun kinderen veilig naar de dieren kunnen komen kijken. Ook bij kinderboerderij de Kromme Akker is het stiller dan normaal geweest tijdens de kerstvakantie. 

 

Uit de brief blijkt dat de kans op een besmetting op een kinderboerderij minimaal is. Te meer omdat alle dieren daar zijn ingeënt, zoals in de begeleidende vragenlijst staat te lezen. Volgens een woordvoerster van het ministerie krijgen mensen in een straal van vijf kilometer rond een besmet bedrijf een dergelijk schrijven. Ook bij melkgeitbedrijven is de kans op besmetting erg klein. Want bij het lammeren, vanaf half februari, is de kans op verspreiding van de bacterie het grootst." 

 

Mag ik een kinderboerderij bezoeken? 

Dieren op kinderboerderijen hebben zelden Q-koorts. Als een geit of schaap op een kinderboerderij wel Q-koorts heeft, nemen beheerders van kinderboerderijen maatregelen om het risico op besmetting naar mensen te beperken. 

Vanaf 2010 worden alle schapen en geiten op kinderboerderijen in Nederland gevaccineerd. De schapen en geiten op kinderboerderij de Kromme Akker zijn al in 2009 gevaccineerd. Het risico op besmetting is door vaccinatie veel kleiner, maar niet nul. 

Zorg ook voor goede hygiëne als u een kinderboerderij bezoekt.

U kunt de volgende maatregelen nemen als u in direct contact met dieren komt: 

Was uw handen met zeep en veel water na contact met dieren

Was uw handen vóór het eten

Eet niet tussen de dieren

Eet geen voedsel dat op de grond is gevallen

Neem geen mest onder uw schoenen mee naar huis

 

Laatst aangepast op vrijdag, 05 maart 2010 17:04
 
Nieuwsflits
De nieuwe site is online